Vědci zjistili, že čmeláci okusují květiny, aby kvetly

Vědci zjistili, že čmeláci okusují květiny, aby kvetly

Vědci zjistili, že čmeláci okusují květiny, aby kvetly Zdroj: Ivar Leidus

Vědci zjistili, že čmeláci okusují květiny, aby kvetly
Vědci zjistili, že čmeláci okusují květiny, aby kvetly
Vědci zjistili, že čmeláci okusují květiny, aby kvetly
Vědci zjistili, že čmeláci okusují květiny, aby kvetly
5
Fotogalerie

Hlad je nejlepší kuchař, zní staré pořekadlo. I to možná přišlo švýcarským entomologům na mysl, když pozorovali zvláštní chování hladových čmeláků zemních. Potíž byla v tom, že čmeláci do listí zatím nekvetoucích květin sice svými kusadly štípali a sosáčky bodali, ale ani kousek z listů nepozřeli. Vyvíjením externího stresu jim totiž urychlovali nasazení květu.

„Behaviorální pozorování odhalila, že dělníci čmeláků nakusují a propichují listy květin v pravidelných intervalech,“ popsali začátek anabáze výzkumu vědci ze Spolkové vysoké technické univerzity v Curychu. „Na základě dřívějších poznatků o tom, že rostliny, které jsou vystaveny externímu stresu – tedy lámání větví, okusu listů a podobně – rychleji vykvetou, jsme proto přistoupili k dalším experimentům,“ dodávají vědci ve studii, kterou publikoval časopis Science.

Do skleníků, kde rostly rajčata a brukev černá, a chybělo jim několik týdnů do květu, tedy vypustili různě vyhladovělé čmeláky. Jako kontrolní vzorek pak použili skleník, v němž osobně listy květin propíchali, a skleník, kde k žádnému „vyrušování květin“ nedošlo. Ve výsledku rostliny ze skleníků s jakkoliv narušenými listy vykvetly v průměru o 16 dní dříve. Největší urychlení pak bylo pozorováno u rajčat, která vykvetla až o 30 dní dříve.

Čím hladovější čmeláci ve skleníku také byli, tím častěji k případům „okusu“ docházelo. Švýcaři zároveň popsali záhadu, kterou se jim však nepodařilo odhalit: rostliny, jimž narušili listy lidé, nevykvetly tak brzo jako ty s listy poškozenými od čmeláků – v průměru jen o pět až osm dní dříve. Jako domněnku uvedli možnost, že čmeláci při zmíněném okusu vypouštějí nějakou chemickou látku, feromon, který urychlení květu katalyzuje. To prý bude i téma dalšího výzkumu.