Vědci zjistili, že boty s kirigami jen tak neuklouznou

podrážka s novým kirigami vzorem

podrážka s novým kirigami vzorem Zdroj: Diemut Strebe

Inženýři z Massachusettského technologického institutu zapracovali do svého vývoje protiskluzových struktur vhodných k použití na podrážkách bot tradiční japonské umění kirigami.
2
Fotogalerie

Inženýři z Massachusettského technologického institutu zapracovali do svého vývoje protiskluzových struktur vhodných k použití na podrážkách bot tradiční japonské umění kirigami. Díky tomu se tření, a tedy „protiskluzovost“ pokusných bot zvýšila až o 35 procent.

Kirigami je japonské tradiční umění podobné origami, namísto prostého skládání papíru však zahrnuje také jeho nastřihování. Inženýři pracovali s několika různými vzory, které po přenesení na podrážky bot v podobě klasických gum vykazovaly zvýšení frikce od 22 procent po 35 procent oproti klasicky využívaným vzorkům.

„Chceme tímto dále minimalizovat rizika pádu hrozící lidem na kluzkých površích, obzvláště pak na ledu,“ uvedl Giovanni Traverso, jeden z autorů studie, kterou vydal časopis Nature Biomedical Engineering.

Není to poprvé, co kirigami zlepšilo produkty používané v běžném životě. Vývojáři nedávno představili například speciální bandáže na koleno, které díky použití kirigami lépe držely na kolenech a dalších kloubech, nebo senzory, jež lze použít při výrobě měkkých robotů pro usnadnění jejich pohybu a orientace.

„Zásadní výhodou tohoto povrchu je schopnost jeho přechodu od 2D ke 3D strukturám,“ uvedl vedoucí autor studie Sahab Babaee s odkazem na to, že uživatel může kontrolovat nárůst frikce podrážky. A to pomocí intenzity jejího ohnutí, jež ovlivní, nakolik se vysunou složené ostré hrbolky protiskluzové vrstvy.