Vědci vyvinuli speciální jazyk k programování chemických sloučenin a syntetické DNA

Nový programovací jazyk má výrazně pomoci výzkumu nových léčiv

Nový programovací jazyk má výrazně pomoci výzkumu nových léčiv Zdroj: Tereza Capkova

Američtí chemikové a inženýři z Washingtonovy univerzity vytvořili speciální programovací jazyk, který by se v budoucnu měl stát jakýmsi univerzálním nástrojem k programování syntetické DNA a řízení následných chemických procesů, které iniciuje.

Nový jazyk stejně jako programovací jazyky Python či Java, který používají počítačoví programátoři, by tak chemikové mohli v budoucnu využívat strukturovaného setu instrukcí v tomto novém jazyku k přesnému nastavení vlastností, které by výsledná syntetická DNA či jakákoliv jiná složitá chemikálie měla mít.

Pro farmakologii by užití tohoto nového jazyka mohlo do budoucna znamenat možnost tvořit takzvané „chytré léky“, tedy léky s minimem vedlejších účinků, které jsou schopné předat léčivou látku lidskému tělu na buněčné úrovni.

Takzvané molekulární programování je zatím v začátcích, nicméně tým výzkumníků z Washingtonovy univerzity již obdržel od americké Národní nadace pro vědu grant dvou milionů dolarů, aby v rozvoji tohoto programovacího jazyka mohl dále pokračovat.