Vědci z Brna zdokonalili analýzu solárních panelů pomocí termovize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Brookhaven via Flickr

Čeští výzkumníci z Ústavu elektrotechnologie VUT v Brně rozpracovali analytickou metodu, jak kontrolovat životnost a technický stav solárních panelů. K propočtu životnosti panelu používají data z termovizních měření, která zpravidla odhalí ztrátové teplo vznikající spotřebou vyrobené elektrické energie, které mají na svědomí články buď s vadou, nebo nějak zastíněné.

„Takové články se neúčastní výroby energie, ale produkovanou energii spotřebovávají. I v případě krátkodobého zastínění článku pak lze detekovat zvýšení teploty,“ píší autoři ve studii, kterou má E15.cz exkluzivně k dispozici.

Termovizní diagnostikou je podle vědců možné zjistit ztrátové teplo vznikající na vodivých cestách nebo nadměrné zatěžování překlenovacích diod v přípojných krabicích. Vlastník panelů může díky výsledkům měření například zjistit, kdy lze očekávat první větší vlnu recyklace a jakého typu panelů se to může především týkat. Dlouhodobý sběr a analýza těchto dat pak prý hraje významnou roli také pro firmy zabývající se recyklací takových produktů.

Pro provozovatele je měření rovněž výhodné i tím, že budou mít v ruce dokument, který bude popisovat stav jejich panelů a může jim pomoci i u případných reklamací vadných panelů. Hlavní výhodou je pak možnost přinést termokameru takřka kamkoliv, kde již panely jsou nainstalovány, není třeba je ani odpojovat ze sítě. „Na Ústavu elektrotechnologie, na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně, se problematikou fotovoltaických panelů zabýváme již řadu let,“ uvedl pro E15.cz Jiří Vaněk z VUT v Brně, jeden z autorů analýzy.

Spolupráce se soukromým sektorem

V Brně probíhá výzkum a vývoj stávajících i nových typů fotovoltaických panelů již několik let. Další oblastí tamního zájmu je pak právě vývoj diagnostických a detekčních metod, v neposlední řadě i výzkum ekologické likvidace a recyklace panelů na konci životnosti.

Právě v této oblasti vědci spolupracují s firmou Asekol Solar, díky níž prý tamní výzkumníci mají „praktický pohled“ na řešení problému, a to hlavně z hlediska likvidace fotovoltaických panelů.“

Asekol provedl na vzorku svých klientů (provozovatelé FVE) potřebná měření termovizí. Ve výsledku prý došlo k optimalizaci nákladů na provoz zjištění informací, které mohou pomoci při jejich následné recyklaci. Asekolu jde hlavně o přehled o podílu poškozených solárních panelů, jakož i o podílu solárních panelů vykazujících nestandardní parametry, což mu umožní efektivně se připravit na jejich budoucí recyklaci. Testovací měření proběhla na více než deseti tisícovkách panelů.

„Přestože nejsme vlastníkem žádné solární elektrárny, problematika recyklace této komodity je pro nás samozřejmě důležitá, a to především její očekávané načasování“, dodal jednatel Asekol Solar Karel Krejsa.