Vědci zjistili, jak si datel chrání mozek během svého "datlování"

Datel černý

Datel černý

Čínští a Hongkongští vědci pomocí vysokorychlostních kamer, skenování lebek a počítačové simulace zjistili, jak to, že si datel při svém „bubnování“ do stromu nepoškodí mozek. Hlava datlů se v průběhu vyzobávání potravy z kůry pohybuje rychlostí šest metrů za vteřinu. V době nárazu do stromu se pak zpomalí a zhruba tisíckrát tak překoná sílu gravitace. Píše o tom server Sme.sk.

Vědci už lebky datlů zkoumají poměrně dlouho, protože chtějí znát mechanizmus, který zabrání, aby si ptáci poškodili mozek. Zjistili například, že prostor mezi ptačím mozkem a lebkou je velmi malý, což způsobuje, že mozek nemůže do kosti narážet s takovou razancí, jako se to děje třeba u lidí.

Mozek datlů je také ve vertikálním směru o něco delší, než v horizontálním, což způsobuje to, že zátěž na je rozložena na větší plochu. Navíc mají také speciálně vyvinutou jazylku. Ta začíná pod zobákem, pokračuje obloukem přes nozdry pod lebku a následně zpět nahoru a končí v čelní části hlavy.

V nejnovější studii zveřejněné v magazínu Plos One se však odborníci na tuto záležitost chtěli podívat také optikou matematiky. „Měli jsme pocit, že většina předcházejících studií se zaměřovala především na kvalitativní stránku této otázky. Na pochopení tohoto problému je však nutné použít i kvantitativní studie. Ty mohou přispět i k aplikaci tohoto biomechanizmu při výkumu efektivnějších způsobů ochrany lidské hlavy,“ řekl pro BBC Ming Žang z Hongkonské polytechnické univerzity.

Snímání datlů vše vysvětlilo, že za ochranou mozku stojí tři faktory

Spolu s kolegy nejdříve v laboratorních podmínkách pomocí dvou vysokorychlostních kamer nasnímali datly velké v době kdy hlavou ťukali do senzoru, který zaznamenával sílu úderů. Ze spomalených záběrů pak vyplynulo, že datel v průběhu nárazu natáčí hlavu, čímž ovlivňuje působení sil. Vědci taktéž neskenovali jejich lebky a následně pomocí počítačové simulace vypočítali, jak se jednotlivé síly v lebce rozkládají.

Výsledky simulace ukázaly, že poranění mozku zabraňují tři faktory. Prvním tvar jejich jazylky, která obepíná celou lebku a působí tak jako záchranný pás. Druhým faktorem je skutečnost, že horní a dolní polovina zobáku není v okamžiku úderu v jedné rovině, což snižuje zátěž na mozek. Posledním faktorem jsou pak kosti se speciální strukturou umístěné na různých místech lebky. Ty chrání mozek tím, že pomáhají rozložit sílu přecházející do hlavy ze zobáku.