Vědci zjistili, že nanovlákna dokážou zvýšit efektivitu očkování

Výzkumníci z University of Chicago a Duke University nyní potvrdili možnost využití peptidových nanovláken pro zvýšení účinnosti vakcíny a zároveň snížení rizika negativní odezvy organismu na ni.

Výzkumníci z University of Chicago a Duke University nyní potvrdili možnost využití peptidových nanovláken pro zvýšení účinnosti vakcíny a zároveň snížení rizika negativní odezvy organismu na ni. Zdroj: Foto: ČTK

peptidová nanovlákna, která nesou očkovací antigeny
2
Fotogalerie

Probíhající pandemie nového koronaviru uvrhla do středu pozornosti oblast vývoje vakcín. Výzkumníci z University of Chicago a Duke University nyní potvrdili možnost využití peptidových nanovláken pro zvýšení účinnosti vakcíny a zároveň snížení rizika negativní odezvy organismu na ni. Svá zjištění publikovali v časopisu Science Advances.

Využití takzvaných sebesestavujících se peptidových nanovláken, na jejichž povrchu jsou přichyceny protilátky stimulující imunitní systém, je podle lékařů výjimečně šetrné k organismu – v takové vakcíně je totiž pro aktivaci T-lymfocytů možné použít mnohem méně dodatečných dráždících látek, takzvaných adjuvantů.

Jde například o minerální oleje, usmrcené bakterie, hydroxid hlinitý či vybrané proteiny imunitního systému. Právě na ně lidský organismus reaguje někdy až příliš bouřlivě.

peptidová nanovlákna, která nesou očkovací antigenypeptidová nanovlákna, která nesou očkovací antigeny|Collier Lab

„Popsali jsme, jak přesně imunitní systém na nanovlákna reaguje – od prvního kontaktu po kompletní odezvu,“ vysvětlila spoluautorka studie Anita Chongová s tím, že byly využity dendritické buňky v dýchacím systému a střevech a nanovlákna v takzvané podjednotkové intranasální vakcíně.

Ta imunitnímu systému prezentuje antigen bez přítomnosti částic samotného patogenu, proti kterému je organismus očkován. To představuje zvýšení bezpečnosti vakcíny a možnost jejího využití třeba i u lidí se sníženou funkcí imunitního systému. Podání nosem pak představuje relativně příjemnou a šetrnou metodu.

Absence adjuvantů vedle přímých biologických benefitů je dobrou zprávou také pro celý logistický proces, kterým vakcína standardně prochází – odpadají totiž nároky na její skladování v chladných podmínkách.

„Nanovlákna peptidů jsou tepelně stabilní a mohou tak být ve formě prášku rehydratována až na místě podání vakcíny,“ dodala Chongová. V další fázi vývoje se tým zaměří na identifikaci protilátek, které lze takto podávat, a zároveň protilátek, které mohou mít ochranné účinky proti COVID-19.