Vedení SK splatilo městu dluh a dohodlo se s trenérem Peřinou

Se splaceným dluhem městu a s novým trenérem začal první týden nového roku v kladenském fotbale.

Druholigový SK Kladno skončil na podzim v soutěži předposlední. Pokladna byla prázdná, hráči čekali na výplaty a mužstvo opustil kouč Miroslav Beránek. Toho od 1. ledna nahradil Jaroslav Peřina.
Představenstvo klubu muselo do konce roku splatit městu půjčku jedenáct milionů korun. Zavázalo se k tomu v roce 2009 svými podpisy.

„Dluh jsme po novém roce splatili,“ řekl 3. ledna týdeníku Sedmička předseda představenstva SK Josef Drahota.

Než 21. prosince zastupitelstvo zasedlo, měl ale klub stále naději, že půjčku umoří jiným způsobem. Třeba zahájením převodu fotbalového stadionu na město. Do hry však vstoupila aféra s falešným podpisem.

Den před jednáním primátor Dan Jiránek v tiskovém prohlášení uvedl, že podpis jednoho z členů vedení SK byl falešný. „Město tuto skutečnost oznamí státnímu zatupitelství k prošetření,“ řekl.
Zastupitelé pak trvali na splacení půjčky v původním termínu, do 31. prosince.

„Druhá liga je pro mě výzva. Dosud jsem nejvýš trénoval Vyšehrad ve třetí lize. Budu vyznávat útočný styl a doufám, že budeme předvádět atraktivní fotbal,“ říká Peřina. Asistovat mu budou Jan Kraus a Petr Kostelník.

Situace je zoufalá, nikoli však vážná

Klub s více než stoletou tradicí se čtyři roky pohyboval mezi českou elitou. Na začátku této krátké historie stál bývalý poslanec Michal Kraus. Ten kdysi při takzvaném porcování medvěda na Kladno nezapomínal.

V době, kdy se přistěhoval do Velké Dobré, stál v čele SK Kladno a „koupil“ druhou ligu od Neratovic.
Kolem fotbalu se tehdy začala pohybovat řada prominentů. Mezi nimi například nynější majitel Baníku Ostrava Tomáš Petera. Ten dokonce hovořil o tom, že v dosahu dvou tří let bude SK Kladno hrát evropské poháry.

Spekulovalo se, že Kraus chtěl klub zhodnotit a poté ho prodat do Jihlavy. To nechtěli ostatní členové výboru kolem Eduarda Nováka připustit. Svedli s Krausem válku, která skončila jeho odchodem.
Kladnu po něm liga ještě na tři sezony zůstala. Co bude dál, je těžké dohlédnout. Nabízí se srovnání se slovy jistého generála Napoleonova vojska, který prohlásil v čase bitvy u Waterloo, že „situace je vážná, nikoliv však zoufalá“. Zanedlouho svá slova upřesnil na „situace je zoufalá, nikoliv však vážná”.
V červnu 2009 předseda představenstva SK Kladno Drahota primátora Jiránka informoval, že klubu chybí v pokladně dvanáct milionů korun. Uvedl, že pokud město fotbalu nepomůže, nemůže SK přihlásit do dalšího ligového ročníku.

„Mohli jsme tehdy ligu prodat Slovácku, ale snažili jsme se prvoligový fotbal v Kladně zachovat,“ říká Drahota.

Nakonec od města peníze pro klub dostal. „Radní se dušovali, že chtějí fotbalu pomoci a půjčku ve výši jedenáct milionů korun nám doslova vnutili. Jedinou podmínkou bylo, že chtějí podepsat směnky, ve kterých budeme ručit vlastním majetkem. Řekl jsem, že je to nestandardní, nemravný požadavek, ale věřil jsem, že se dohodneme,“ vysvětluje Drahota, jeden z mecenášů klubu, který věřil, že radní fotbal podpoří ve velkém. Například převedením stadionu pod město formou navýšení dotací fotbalu v SK.

Město splatnost půjčky prodloužilo

Primátor Jiránek při dalším jednání s klubem údajně vznesl požadavek, aby představenstvo klubu původní doklad o půjčce nahradilo směnkou, tentokrát s ověřenými podpisy.

„V tu dobu vystoupil z vedení klubu Ladislav Malý. Údajně proto, že se zalekl ověření svého podpisu, a tím i právního závazku splatit dlužný podíl na jedenácti milionech,“ říká Drahota.

To už ale SK Kladno s penězi hospodařilo. Doklad kromě Malého v červenci 2009 za vedení klubu podepsal také Josef Drahota, Vladimír Lemon, Eduard Novák a Vladimír Hráský. Druhý doklad, směnku, pak podepsali pouze čtyři stávající členové představenstva. Tyto signatury již ověřil notář.

„Směnku nemuseli nechávat ověřovat. Podpisy jsou platné i bez ověření u notáře a směnka tím na své podstatě neztrácí,“ vysvětluje advokát Jan Stínka.

Ladislav Malý byl tedy takzvaně stále ve hře. Klub měl původně splatit půjčku k poslednímu prosinci 2009. Krátce před uplynutím lhůty město termín prodloužilo nejdříve do června 2010, pak do konce loňského roku.
„Vzhledem k blížícím se komunálním volbám si zastupitelé zřejmě uvědomili, že by nebylo to pravé ořechové chtít po nás peníze v létě, a tím nás přivést do úzkých. Tak splátku posunuli až na termín po volbách,“ říká Drahota.

Kdo a na koho podal trestní oznámení?

Radní před dvěma lety schválili splátkový kalendář na pětačtyřicet milionů korun rozložený do čtyř let. Za tuto částku mělo město dostat fotbalový areál i s pozemky. Klubu měla transakce pomoci setrvat v profesionální soutěži.

„Právě půjčka jedenácti milionů korun měla být umořená jako jedna ze splátek za stadion. Aby se převod mohl uskutečnit, muselo se město zaručit na ministerstvu financí, že bude sport v areálu dál podporovat a že v něm nevznikne třeba asijská tržnice. Dodnes to neudělalo a na vrácení půjčky trvalo. Radnice nás svým přístupem nemile překvapila,“ říká Drahota.

Zastupitelstvo na svém posledním jednání kauzu stadion odložilo na neurčito. K tomuto rozhodnutí je donutila aféra s falešným podpisem.

„Primátor Dan Jiránek nás při jednání zastupitelstva informoval, že ve věci SK Kladno bylo podané trestní oznámení,“ uvedl minulý týden opoziční zastupitel Přemysl Mužík s tím, že to bylo těsně před hlasováním o prodloužení termínu splatnosti půjčky SK.

„Několik dnů poté jsem se doslechl, že trestní oznámení kvůli podpisu na směnce ve skutečnosti nikdo nepodal. Jestli je to pravda, pak považuji primátorovo prohlášení za účelovou manipulaci s veřejným míněním a za pokus o ovlivnění rozhodnutí jednotlivých zastupitelů před jejich hlasováním,“ řekl Mužík.
Jeho slova nepřímo potvrdila státní zástupkyně Nina Brozová.

„V systému jsem trestní oznámení kvůli falešnému podpisu jménem Ladislava Malého ani města Kladna nenašla,“ řekla Brozová ve čtvrtek 30. prosince.

Malý prohlášení většího rozsahu k případu dosud nevydal. „Ten první papír jsem nepodepsal. Že je na něm můj podpis, jsem zjistil až nedávno. Podal jsem proto trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl týdeníku Sedmička Malý.

Většina členů představenstva SK tvrdí, že není možné, aby o těchto penězích Malý nevěděl. „Samozřejmě, že o tom věděl. Stejně jako to, že na listu je i jeho podpis. Protože se o tom na městě i v klubu několikrát mluvilo. Nechápu, proč s tím, že podpis není jeho, přišel až teď,“ říká Drahota s tím, že trestní oznámení mohl Malý podat už dávno.

„Je také pravda, že doklad jsme podepisovali každý zvlášť. Takže nikdo z nás neviděl Malého se podepsat,“ podotýká Drahota.
„Nebudu už k tomu podpisu nic říkat. Nechci nikomu ublížit,“ vzkázal týdeníku Sedmička Malý, který je nyní ředitelem nakladatelství Olympia.

Drahota dluh zaplatil ze svého

„Dluh jsme hned po novém roce splatili. Nyní čekáme, jestli město fotbalu v SK pomůže, v jaké výši nám poskytne dotaci. To rozhodne zřejmě už příští jednání zastupitelstva,“ řekl v úterý 4. ledna předseda představenstva Drahota.

Muž, který podle zdroje, který nechce být uveden, splatil dlužnou částku ze svých peněz.
„Primátor klub obvinil v souvislosti s Malého podpisem, že zřejmě nepoužívá čisté prostředky. Celá záležitost má patrně politický podtext,“ míní Drahota.

Nepřímo tím naráží na informace, že město chce ve vedení klubu své lidi. Hovoří se údajně o bývalých fotbalových funkcionářích z Mladé Boleslavi nebo přímo o Ladislavu Malém.
„Malý podle mých informací neměl problém s podepsáním původního neošetřeného papíru. Druhý nepodepsal a je z povinnosti splácet dluh venku. Nechceme se s městem prát, potřebujeme peníze především na mládež. Vždyť se staráme o téměř čtyři sta dětí,“ vysvětluje šéf klubu Eduard Novák.
A co zůstane v klubové kase na provoz druholigového týmu? Pokud peníze od města přijdou, sežene se sponzor, prodají zbylí hráči, pak klub druhou ligu možná zachrání.

„Problém je v tom, že případné peníze nepůjdou na provoz mužstva, ale na splátku dluhů, které jsme nadělali,“ říká Drahota.
Mimo mikrofon hovoří o celkové částce přesahující třicet milionů korun.

Drahota: Dluhy hráčům zaplatíme

„Na hřiště musí v jarní části soutěže vyběhnout Kladeňští, kteří budou ochotní hrát téměř zadarmo,“ říká bývalý trenér SK Martin Hřídel.

Do SK Kladno přichází trenér dorostenců pražské Slavie Jaroslav Peřina. Nadějný kouč se měl stát přes zimu členem realizačního týmu Dukly Praha, ale 1. ledna podepsal Kladenským.
„Dotahujeme nyní přestup brankáře Romana Pavlíka do Plzně. Možná uděláme ještě jeden dva přestupy, ale udat někam v české první lize starší hráče je v současné době problém,“ vysvětluje Drahota.

Spíše podle něj fotbalistům seženou někde práci, a tím i pravidelný příjem.
„Co jim ještě dlužíme na platech, hodláme splatit,“ ujišťuje Drahota.
Klub opustili David Zoubek, Tomáš Klinka a Martin Hyský. Nadějný dorostenec Patrik Svoboda trénuje s Duklou Praha. Ve čtvrtek 6. ledna se má novému kouči hlásit dvacet fotbalistů. Jedenáct z prvního mužstva, dva brankáři, pět hráčů z rezervního týmu a dva dorostenci.