Velkokluby hledají peníze, padají i stoleté tradice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Zadlužené evropské fotbalové velkokluby hledají způsoby, jak získat další příjmy. Slavná londýnská Chelsea proto například uvažuje, že poprvé v historii přejmenuje svůj stadion Stamford Bridge. Od příští sezony by mohl nést jméno sponzora. Alespoň do doby, než klub vybuduje stadion nový. Barcelona zvolila jiný způsob dalších výdělků. Její vedení lobbuje za to, aby se snížil počet účastníků ve španělské lize, což by znamenalo vyšší příjmy pro zbylé kluby.

„Musíme zvýšit příjmy, které plynou z našeho stadionu,“ uvedl pro britská média Ron Gourlay z vedení Chelsea. „Do šesti až osmi měsíců chceme mít jasno, jak se bude náš stadion jmenovat,“ dodal Gourlay. Kontrakt se sponzorem bude dlouhodobý. Cílem vedení klubu je uzavřít ho na sedm až deset let.

Stamford Bridge byl otevřen v roce 1877, Chelsea tu hraje od roku 1905. Za tu dobu se nikdy nepřejmenoval. Přesto by toto řešení mělo být jen dočasné. Vedení klubu totiž uvažuje o tom, že postaví nový stánek s vyšší kapacitou. Ten současný pojme přes 42 tisíc diváků, pro Ligu mistrů je kapacita snížena na 38 tisíc. Jde až o osmý největší stadion v Premier League, což je prý důvod, proč klub proti svým největším rivalům ekonomicky ztrácí. Jejich stadiony mají kapacitu mezi 70 a 80 tisíci diváků.

Nejbohatší klubyNejbohatší kluby | forbes.com

Chelsea již požádala vedení Premier League o povolení k výstavbě nového stadionu a dostala jej. Přesto je stavba stále pouze v teoretické rovině. „Potřebujeme stánek, kam by se vešlo 60 až 65 tisíc lidí,“ přiblížil plány Gourlay. „Máme nyní 38 tisíc držitelů permanentních vstupenek na celou sezonu, toto číslo bychom mohli bez problémů zvýšit,“ dodal. Zatím se počítá s tím, že na novém stadionu by klub pouze hrál. Na Stamford Bridge by měl nadále sídlo a tréninkové zázemí.

Jiný způsob, jak se vymanit z finančních problémů, hledá Barcelona. Její prezident Sandro Rosell uvedl, že by ekonomické situaci klubů pomohlo, kdyby se počet účastníků španělské Primera División snížil z 20 na 18 a posléze na 16. „Jsme druhá nejpopulárnější soutěž v Evropě, ale máme obrovské finanční problémy. Dlužíme moc peněz bankám. Barcelona, Real Madrid, Osasuna a Athletic Bilbao mají situaci pod kontrolou, ale v ostatních klubech je situace špatná,“ prohlásil Rossel. „Nejdůležitější je zredukovat počet účastníků. Pak budou nižší náklady, vyšší výnosy a můžeme i snížit platy hráčům,“ dodal Rossel.