Vera Budway-Strobach: Diverzita a moudrá sova

Vera Budway-Strobach

Vera Budway-Strobach Zdroj: Alexander Dobrovodsky

Americká manažerka založila v České spořitelně program pro rovné příležitosti, který posléze rozšířila do celé Erste Group.

O programu, který by umožnil lépe integrovat matky vracející se z mateřské či rodičovské dovolené, se začaly bavit Jitka Schmiedová, ředitelka HR, a Vera Budway-Strobach, šéfka Diversity & Inclusion pro Erste Group. „Stalo se to naší okamžitou prioritou, protože jsme zjistili, že mnoho kvalifikovaných žen se už nevrátí a společnost platí 170 000 korun za nábor a zaučení jednoho nového zaměstnance,“ popisuje Vera úplné začátky Diversitas. Prvním projektem v rámci Diversitas se tak stal Čáp, který má za úkol poskytovat flexibilní pracovní úvazky a další benefity pro rodiče, včetně příspěvku 4000 Kč měsíčně na hlídání dítěte ve věku 1–5 let a týdenní placené dovolené pro otce.

„Ročně pro maminky na mateřské dovolené pořádáme osm setkání, aby věděly, co se děje nového. Na Googlu mají vytvořenou i svou skupinu a sdílejí třeba tipy na dobré chůvy,“ říká šéfka programu Diversitas České spořitelny Veronika Račmanová, která čeká v září miminko a těší se, že se bude moci po roce bez problémů vrátit – se Spořitelnou zůstane v kontaktu. Další prioritou Diversitas je podpora žen a jejich kariér. „Evropská unie doporučila, aby do roku 2020 bylo v top managementu vyrovnané množství žen a mužů, tedy minimálně 40 % mužů a 40 % žen. V Česku je to momentálně 28,1 % a v České spořitelně 31,7 %,“ předkládá Veronika čísla. Celá Erste Group si dala závazek, že do roku 2019 bude mít na seniorních manažerských pozicích a v dozorčích radách 35 % žen. Ostatně z celkového počtu zaměstnanců tvoří ženy v České spořitelně plných 76 %.

Spořitelna je rovněž průkopníkem v otázkách flexibility. Pod hlavičkou programu Flexi kancelář řeší zkrácené úvazky, klouzavou pracovní dobu, home office a sdílení pracovních míst. Klouzavá pracovní doba v pojetí „Spořky“ znamená nutnost přítomnosti v práci mezi 9.00 a 14.30. Jestli přijedete dřív nebo zůstanete déle, záleží na vás. A někdo dost možná ani nebude mít vlastní stůl. „Lidé se na to musí připravit, člověk nesmí chodit do práce s pocitem, že ho tam čeká stůl obložený fotografiemi blízkých. Jde tam pracovat, sdílet s ostatními své zkušenosti a kooperovat s kolegy nejen ze svého týmu,“ vysvětluje manažerka.

Spořitelně se rovněž osvědčila spolupráce s handicapovanými. „Zatím jich v České spořitelně pracuje necelé 1 %, máme co dohánět. Organizujeme stáže v jednotlivých pracovištích, třeba posadíme nevidomého člověka za bankéřem a společně konzultují s klientem. Ukázalo se, že nevidomí chytí řadu informací o klientovi, které mohou bankéři uniknout. Tím, že nevidí, se dokážou na člověka naladit jinak a vnímat jiné věci.“

Vera Budway-StrobachVera Budway-Strobach | Alexander Dobrovodsky

Člověk by čekal, že všechny tyto inovace přišly z Rakouska k nám. Z matky na dceru. Opak je pravdou. Program Diversitas byl založen Verou Budway-Strobach ve spolupráci s Jitkou Schmiedovou v České spořitelně v roce 2008. Po jeho fenomenálním úspěchu si skupina stáhla americkou manažerku do Vídně a požádala ji, aby obdobné standardy implementovala ve všech zemích, kde Erste působí.

Který z programů Diversitas je vám nejbližší?

Otázka generačního managementu je něco, co má dopad na všechny, a jen málo společností je na to připraveno. Do roku 2020 budeme mít na pracovištích pět generací, protože řada lidí z generace baby boomers odkládá nástup do důchodu a generace Z pomalu vstupuje do pracovního procesu. Každá z těchto generací má od práce jiná očekávání a jinou pracovní etiku. Pro ty, kteří mají tyto multigenerační týmy řídit, to je ohromná výzva. V tomto kontextu se také obávám růstu diskriminace na základě věku. Zejména ve střední a východní Evropě nechtějí společnosti zaměstnávat lidi přes 40, a zároveň se od nás čeká, že budeme pracovat a žít déle. Je extrémně krátkozraké odepsat zkušené zaměstnance kvůli věku. Zoufale potřebujeme jejich vyzrálost, know-how a zkušenosti. Navíc pro ekonomiku je špatné, když lidé nad 50 jsou nezaměstnaní a závislí na státních dávkách místo toho, aby aktivně do ekonomiky přispívali placením daní a utrácením vydělaných peněz. Z těchto důvodů je pro mne důležitý program Moudrá sova, který se propagováním mezigeneračního dialogu zabývá.

Jak prakticky implementujete jednotlivé programy v tak velké skupině, jako je Erste?

Co na to vše říkají zaměstnanci?

Největší výzva je přesvědčit lidi kolem, že diverzita je obchodní záležitost. Mnoho lidí věří, že to je nějaká feministická ideologie propagovaná americkou feministkou, (směje se) a nevidí její skutečnou hodnotu pro byznys. Ve svých prezentacích používám data a fakta z globálních studií McKinsey, Catalystu či Credit Suisse, které ukazují přímou souvislost mezi diverzitou a finančními výsledky. Je důležité najít dobré příklady.