Vesmír ve virtuální realitě. Projekt SpaceVR nabízí výlety do kosmu pro každého

Kamera Overview One od SpaceVR

Kamera Overview One od SpaceVR Zdroj: SpaceVR

Virtuální realita nabídne perfektní možnost se dostat do vesmíru bez jakéhokoli rizika. Jeden z prvních projektů který se o to snaží, je SpaceVR. Vesmír totiž není zrovna ideální místo, kde byste se chtěli nacházet. Bez potřebného vybavení přežijete sotva pár sekund a i s potřebným vybavením je to stále nejnebezpečnější místo, kde se lze nacházet.

Podobně jako to řešíme třeba roboty a sondami, efektivnější je poslat stroje vybavené senzory a získat tak data na dálku. Člověk by se stejně mohl kochat jen očima, takže obrazový vjem celkem značně nahradí reálný vjem toho, jako kdybychom na místě byli sami.

SpaceVR: vesmírná virtuální realita pro každého

Nový projekt běžící na KickstarteruSpaceVR, má za cíl vytvořit speciální kameru, která by byla umístěná přímo na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), konkrétně v průhledné části nazývané Cupola. Právě z tohoto místa pochází různé nádherné záběry Země, které pořídili členové posádky.

Kamera Overview One vytvořená v rámci projektu SpaceVR, má být schopná natáčet 360stupňové trojrozměrné video přímo z modulu Cupoly. Videostream z této kamery by byl dostupný uživatelům na Zemi.

Bylo by možné sledovat nejen živé záběry, ale také využít nadcházející systémy pro virtuální realitu jako je Oculus Rift, Vive VR, Gear VR a další pro realistický zážitek srovnatelný s tím, jako kdybyste se v samotném modulu právě byli. Až na stav beztíže.

Kamera Overview One od SpaceVRKamera Overview One od SpaceVR|SpaceVRKamera Overview One od SpaceVR

Díky 360stupňovému natáčení je totiž možné se rozhlížet kam chcete, aniž by to znamenalo nějakou zpožděnou reakci. Videostream totiž obsahuje data ze všech kamer zároveň, kamera tak může mít i fixní pozici.

Vytvoření speciální kamery Overview One, která musí splňovat řadu náročných certifikací pro umístění na ISS, ale vyjde poměrně draho. Podle informací v kampani je cena za vyslání na ISS kolem 185 tisíc dolarů (přibližně 3,7 milionů korun) a dalších asi 110 tisíc dolarů vyjde na samotný vývoj a údržbu.

Pokud se cílu v kampani podaří dosáhnout, kamera by měla být v provozu během roku 2016. Ale tvůrci myslí i na další budoucnost.

Měsíc, planetky i Mars

Prvním cílem je Mezinárodní vesmírná stanice, ale SpaceVR má plány dostat budoucí generace kamer i do mnohem vzdálenějších míst naší soustavy. Pokud vše půjde podle plánů, v roce 2017 by měla být kamera na Měsíci, kolem roku 2022 bychom se měli dočkat první kamer na planetkách a v roce 2026 pak i na Marsu.

Samozřejmě bude záležet na mnoha okolnostech. Nelze předpokládat, že kamera poputuje na Mars sama o sobě, ale bude součástí plánované mise možná i s lidskou posádkou.

Chtěli jste být astronautem? S virtuální realitou se dočkáte jednoduchého a levného způsobuChtěli jste být astronautem? S virtuální realitou se dočkáte jednoduchého a levného způsobu|SpaceVRChtěli jste být astronautem? S virtuální realitou se dočkáte jednoduchého a levného způsobu

Možnosti zlepšování jsou velké – lze si představit umístění kamery na samostatných pohyblivých sondách ve vesmíru ale i na robotických vozítkách.

Pokud pomineme neřešitelné zpoždění přenosu dat ze vzdálenějších míst, kritickým problémem je propustnost dat. Aby bylo možné vysílat videostream třeba z Marsu ve vysoké kvalitě, bude nutné výrazně vylepšit přenosové kapacity současných komunikačních technologií.

I když to třeba nebude právě SpaceVR, jistě se najde někdo jiný. Ideálním kandidátem by byla třeba společnost GoPro, která už na snímání obrazu pro virtuální realitu začala pracovat.

V budoucnosti si tak můžeme představit, že budeme moci virtuálně prohlížet různá místa naší sluneční soustavy. A taková virtuální projížďka na Marsu třeba pomocí speciálního dronu, může být opravdu zajímavý zážitek. A přitom nebudete muset vstát z pohovky.