Větrnou etapu vyhrál mladík Krones

Téměř sedmdesát kilometrů s převýšením přes tisíc metrů, třiadevadesát startujících, to byla dvanáctá disciplína Žďárské ligy mistrů.

Jak zajíc Krones na lišáka Kučeru vyzrál. I tak by se dal zestručnit cyklistický závod v rámci Žďárské ligy mistrů. Téměř sedmdesátikilometrovou silniční etapu se startem ve Žďáře a cílem ve Vlachovicích vyhrál Rostislav Krones před Josefem Kučerou mladším a Martinem Kadlecem.

Teprve sedmnáctiletý Rostislav Krones si pro vítězství musel dospurtovat. „Věřil jsem, že skončím do třetího místa, a nakonec se podařilo vyhrát,“ liboval si v cíli.

O etapový vavřín si to po roztrhání balíku rozdala čtyřčlenná skupinka uprchlíků. „Rozdělili jsme se až v posledním kopci, Pepa Kučera nastoupil, vyrazil jsem za ním a na rovince jsem ho přespurtoval,“ popisoval talentovaný junior z Kadova, který závodí za vyškovský tým Rostex Quantum.

Osmatřicetiletý mazák Josef Kučera mladší v závěru tušil, že na vítězství v disciplíně nedosáhne. „Už jsem nemohl, v sobotu jsem jel 150 kilometrů na Králi Šumavy, v závěru už jsem ani nemohl otočit nohama. Sice jsem to zkusil v kopci do Vlachovic, ale nebylo to ono. Rosťu jsem cítil za zády, takže jsem věděl, že to nedopadne,“ komentoval tradiční tahoun pelotonu.

Závod přes Svratku, Sněžné, Nové Město, Žďár a Tři Studně, který se jel za asistence motorkářů, jež pelotonu čistili trať, poznamenala hromadná kolize v Radňovicích, kvůli které muselo několik cyklistů vzdát.

Do pádu se přimotal i lídr průběžného pořadí dvanáctiboje Marek Papoušek. „Byl to zlomek vteřiny, nedalo se s tím nic dělat,“ řekl Papoušek, který kvůli defektu nabral velkou ztrátu.

Z dvanácti žen byla nejrychlejší Pavla Marečková. Ta po vítězství v triatlonu i tentokrát ukázala, že to myslí vážně s útokem na celkový triumf. I na svém silničním veteránovi dokázala o téměř dvě minuty porazit Martinu Pelánovou.

Závod s převýšením víc než tisíc metrů dal cyklistům v chladném a větrném počasí pořádně zabrat. Ještě teď možná některé budí ze snu stoupání do Sněžného či do Skleného.

Za další disciplínou zamíří dvanáctibojaři do Velké Losenice. V neděli 19. září je na programu terénní duatlon, pak už přijdou na řadu samé oddechové disciplíny – basketbal, bowling a vzduchovka.

12. DISCIPLÍNA DVANÁCTIBOJE - CYKLISTICKÝ ZÁVOD (67 km)

Muži: 1. Rostislav Krones 1:47:37 hod., 2. Josef Kučera ml. 1:47:38, 3. Martin Kadlec 1:47:46
Ženy: 1. Pavla Marečková 2:17:48, 2. Martina Pelánová 2:19:33, 3.–4. Ivana Kubická a Anita
Benešová 2:28:12
Startovalo 93 cyklistů, z toho 12 žen, 4 závod nedokončili