Většina stavebních firem má méně zakázek, bude propouštět

Dvě třetiny stavebních společností v Česku letos očekává pokles výroby, hospodářského výsledku, stavu zaměstnanců a nasmlouvaného objemu prací. U zakázek předpokládá snížení o více než deset procent 52 procent podniků. Žádnou změnu uvedených parametrů neočekává od 10 do 30 % firem, nárůst hlásí 8 až 22 % z nich. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR (SPS) mezi 116 firmami.

Největším problémem je přitom zakázková náplň, a to podle 85 procent firem. Nejmenší starostí podle 13 procent respondentů je nedostatek pracovních sil. „Překvapivým zjištěním je v 58 procentech případů investiční nepřipravenost jednotlivých staveb a v 70 procentech případů jsou to problémy s legislativou,“ upozorňuje SPS.

Snížení počtu zaměstnanců oznamuje 60 procent firem, omezení vlastních investic 80 procent, krácení mezd 42 procent a reorganizaci připravuje polovina dotázaných. V oblasti stavební produkce předpokládá v Praze pokles 57 % dotázaných firem, nárůst naopak 26 %. Podle stejného kritéria očekává v Moravskoslezském kraji 72 % firem pokles, nárůst pak 20 %. V kraji Vysočina naopak 49 % firem očekává nárůst stavební produkce, pokles 39 %, změny nečeká 12 %. Jihomoravský kraj hlásí z 85 % pokles, beze změn 15 %.

V srpnu letošního roku se sejde Poradní sbor předsedy vlády pro sektor stavebního průmyslu, který se má zabývat prorůstovými opatřeními a potřebnou legislativou. Nutné investice zejména do dopravy, bydlení a PPP projektů by měly přímý pozitivní dopad na zaměstnanost a vrátily by stavebnictví jeho nesporně významnou roli. „Výsledky ankety Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR budou jedním z argumentů, proč tyto kroky podpořit,“ dodává SPS.