Vídeň: manuál pro milovníky gastronomie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Libor Budinsky

Sachr
Hotel Sacher
Vařená hovězí špička
Mario Plachutta
Naschmarkt
7
Fotogalerie

Do Vídně Češi nejezdí jako do úplně cizího města. Vždyť ještě před sto lety to bylo naše hlavní město a desetitisíce Čechů ve Vídni žily a pracovaly. Ale zatímco v době první republiky byla gastronomická nabídka Prahy a Vídně téměř totožná, čtyřicet let komunismu nás od Vídně hodně vzdálilo. A přestože v posledních letech pražská gastronomická scéna prožívá obrovskou renesanci, stejně za Vídní o pár koňských délek zaostáváme.

Ostatně ne nadarmo se Vídeň pravidelně umísťuje na čele žebříčku měst, ve kterých se skvěle žije. Dobré jídlo za rozumné ceny je totiž jeden z pilířů kvalitního života. Zde máte několik tipů na to, kde se zastavit a co ochutnat.

Sacher od Sachera

Vídeň je město kávy a nádherných kaváren. Jeden z nejslavnějších podniků stojí hned za Operou a jmenuje se Café Sacher. Takže pokud chcete ochutnat tradiční sacher dort, kterého se ve Vídni prodá každý rok na 360 tisíc kusů, musíte zamířit právě sem. Ostatně sacher dort představuje notný kus vídeňské tradice a v tomto roce oslaví již 180. výročí, neboť byl stvořen pro knížete Metternicha mladým kuchařem Franzem Sacherem v roce 1832. Když Sacher po mnoha letech ukončil službu u knížete, otevřel si ve Vídni obchod se sladkostmi a jeho syn Eduard založil v roce 1876 Hotel Sacher, kde se později scházela a stále schází vídeňská smetánka. Pokud je na vás sacher moc sladký a hutný, ochutnejte třeba krásnou českou stopu, kterou zde zanechaly naše prababičky v podobě české palačinky s povidly. Další slavné kavárny, které můžete vyzkoušet, se jmenují Café Hawelka či Café Schwarzenberg, které se proslavily nabídkou výtečných dezertů (v obou podnicích se navíc můžete cítit tak trochu jako doma).

Potěšení u Plachutty

Většina Čechů se do Vídně těší hlavně na vídeňský řízek (pozor, ne všude ho dělají z telecího masa), přitom nejslavnějším vídeňským jídlem je tafelspitz, což je vlastně „obyčejná“ vařená hovězí špička. Právě tohle bylo nejoblíbenější jídlo Františka Josefa I. Pokud chcete ochutnat nejlepší tafelspitz ve městě, musíte na večeři k Plachuttovi, kterému se ve Vídni přezdívá císař hovězího. Tandem starého a mladého Plachutty má dnes několik restaurací – tři tradiční a dvě moderní, ale ta nejslavnější stojí v Hietzingu (byla založena 1987) jen nedaleko od Schönbrunnu. Plachutta vrátil tento tradiční pokrm na výsluní vídeňské gurmánské nabídky a z jeho servírování udělal malé divadelní představení.

Nejprve vám přinesou silný hovězí vývar s několika knedlíčky, poté si můžete vysrknout morek ze silné hovězí kosti a pak už přichází na řadu lahodný tafelspitz. Tři různé kousky křehkého a měkkého hovězího masa doprovází neuvěřitelná sestava doplňků – od špenátového či kedlubnového krému až po jablečnou, křenovou či pažitkovou omáčku, díky čemuž si můžete vytvářet neuvěřitelné chuťové kombinace. A aby byly zážitky dokonalé, na toaletě hraje z reproduktorů vážná hudba (plachutta.at).

Vinárny na vinicích

Jedním z gurmánských unikátů Vídně jsou slavné heurige, jakési vinárny či spíše vinné hospůdky, které provozují samotní vinaři u svých vinic (ve Vídni najdete stovky vinic). Pije se tu většinou lehčí veltlínské zelené či rýnský ryzlink, dobře se tu jí a také často zpívá. Nejznámější heurige najdete v 19. vídeňském okrese Grinzingu, kde ovšem často narazíte na vinárny, které už neslouží místním, ale turistům. Pokud chcete tip na pravou heurige, kam chodí stále jenom Vídeňáci, zastavte se u Hengla Haselbrunnera, který pokračuje v rodinné tradici, jež sahá až do roku 1683 (hengl-haselbrunner.at). V heurige mají zvláštní způsob obsluhy – na stůl se nosí pouze víno, ale jídlo si musíte sami vybrat a zaplatit u „lahůdkového“ pultu. A čekají tu na vás úžasné dobroty. Třeba vepřové plněné nádivkou, flíčky se zelím, výtečný sulc (tradičně se podává s pár kapkami dýňového oleje) či skvostný salát z černého kořene (vzdáleně připomíná lahodný chřest). Zatímco v klasické heurige se na kvalitu vína zvlášť moc nehledí, Haselbrunner patří ke špičkám vídeňských vinařů a třeba jeho archivní, osm let staré rulandské modré je skvostné, ale pochutnáte si určitě i na jeho bílých vínech. A není to nic drahého. Sklenka vína stojí 70 korun, za láhev zaplatíte 400 korun.

Bohémský Naschmarket

Jen pár minut od vídeňské Opery směrem z centra najdete další vyhlášenou zastávku všech gurmánů. Ale nejen jich, protože slavný trh Naschmarkt je mimořádně oblíbený také u vídeňské bohémy či u studentů. Je totiž levný, na nic tu nemusíte čekat, a pokud není psí počasí, můžete sedět pěkně venku. Naschmarkt slouží hostům od rána do večera a můžete si vybrat z neuvěřitelně široké nabídky nejrůznějších kuchyní – jeden den si dáte italskou snídani, druhý den arabskou a třetí den třeba japonskou či řeckou. Navíc za částky, které jsou ve srovnání s ostatními částmi města směšné – zatímco v Café Sacher vás vyjde káva a dezert na deset eur, zde za pět falafelů a 100 gramů humusu zaplatíte něco přes dvě eura. Pokud sem zavítáte na podzim, určitě nezapomeňte vyzkoušet slavnou vídeňskou dýňovou polévku, do které se přidává muškátový oříšek, trochu zázvoru, kurkumy, bílého vína a smetany.

Praktické rady

Jak po městěVzdálenosti jsou ve Vídni velké, takže je nutné používat metro či tramvaj. Kupte si kartu na dopravu – ideální je 72hodinová Vienna Card, která platí čtyři dny a stojí 18,5 eura (jednotlivá jízdenka je naopak drahá – vyjde na 1,80 eura). S Vienna Card máte navíc slevy do 200 muzeí a galerií (vienna.info).

Voda zdarmaNeutrácejte za balenou vodu, ale točte si ji z kohoutku či z četných pítek rozmístěných všude v centru města. Vídeň má skvělou vodovodní vodu, která se přivádí z vysokohorských pramenů Alp – každý den do Vídně přiteče 400 tisíc kubíků čisté a chutné vody.

Bary na plážíchPokud si budete chtít odpočinout od atmosféry rušného města, skočte na metro a zajeďte se podívat do nádherného rekreačního areálu vybudovaného na umělém, dvacet kilometrů dlouhé ostrově Donauinsel uprostřed Dunaje. Čeká tu na vás nekonečné množství pláží, romantických hospůdek a trendy barů. Z centra města se sem dostanete metrem za deset minut – zastávka Donauinsel je součástí linky U1.