Vítání Rudé armády přesunuli Hraničtí až v roce 1994

Symbolem časů před sametovou revolucí bylo v Hranicích sousoší Vítání Rudé armády, pamětní deska s bustou Klementa Gottwalda a deska, která připomínala založení komunistické strany ve městě. Na svém místě nezůstala žádná památka na totalitní éru. Hraničtí si ale dali na čas.

Vítání Rudé armády

Až v roce 1994 přikročili k přestěhování sousoší Vítání Rudé armády ze Školního náměstí, kde ještě po revoluci byla škola pro děti sovětských vojáků. Sousoší bylo na náměstí přesně deset let. „Přesunulo se k Vojenské akademii s tím, že tam má opodstatnění,“ informovala ředitelka hranického Muzea a galerie Hana Svobodová.

Na památku Gottwalda

Postupně mizela pamětní deska s bustou Gottwalda na domě v Komenského ulici. Připomínala, že v roce 1915 tam bydlel Gottwald, když pracoval v Hranicích.

„Desku umístili na dům v roce 1948. V šedesátých letech v souvislosti s přejmenováním navazující Stalinovy ulice na třídu 1. máje odstranili bustu. Z pamětní desky pak v devadesátých letech někdo odloupal bronzová písmena a letos při rekonstrukci budovy zmizela i mramorová deska,“ sdělil historik Jiří Nebeský. Dům byl kvůli pobytu Gottwalda památkově chráněný, stejně jako několik místních hostinců, kde se scházeli komunisté.

Pamětní deska připomínala vznik komunistické strany

„Památkou byl i dům na náměstí 8. května, kde je dnes Zelená lékárna. Tam býval hostinec U Weissbrodů, kde v březnu 1921, dříve než v jiných městech, vznikla místní komunistická strana. Tento akt připomínala pamětní deska. V domě byl později hotel Moravia a pak internát lesnické školy. V roce 1990 požádala lesnická škola o odstranění desky z internátu. Městský úřad dal svolení s tím, že pamětní desku mají předat komunistům,“ uvedl Nebeský. Podle zastupitele Miroslava Raindla je deska uložená u jednoho místního komunisty.