Víte, co je digitální multimetr a co všechno s ním dokážete změřit?

Zdroj: Adobe Stock

Moderní multimetr je univerzální digitální měřicí přístroj, který umožňuje měření elektrických i neelektrických veličin v mnoha měřicích rozsazích zvolených tak, aby měření prováděli amatéři i profesionální uživatelé. Vzhledem k tomu, že se stále najde spousta lidí, kteří hledají odpověď na otázku, jak funguje toto měřidlo proudu, rozhodli jsme se v tomto návodu rozptýlit veškeré pochybnosti.

Co lze měřit multimetrem?

Většina multimetrů umožňuje následující měření: 

  • AC a DC napětí
  • intenzitu stejnosměrného a střídavého proudu
  • odpor
  • kapacitu
  • frekvence
  • teplotu

Kromě toho mají moderní multimetry řadu speciálních funkcí, jako jsou: test kontinuity obvodu, test diod a tranzistorů, test stavu baterie, detekce přítomnosti elektromagnetického pole, zmrazení posledního čtení atd.

Jaký elektroměr zvolit pro měření elektroinstalace

Většina v současnosti vyráběných univerzálních měřičů je vhodná pro měření vybraných parametrů elektroinstalací. Pro měření napětí v domácí elektroinstalaci zvolte měřidlo, které má odpovídající rozsah měření, tedy alespoň 500V ~ (AC). Pro měření spojitosti jednotlivých větví elektroinstalace zkontrolujte instalaci na zkrat, zkontrolujte pojistky nebo jističe, multimetr by měl mít ohmmetrový rozsah nebo funkci testu průchodnosti obvodu. Zakoupíte je například na webu (https://www.tme.eu/cz/katalog/digitalni-multimetry-prenosne_112610/).

Jak používat digitální multimetry?

Často se stává, že lidé, kteří mají v dílně multimetr přemýšlí, jak jej použít. Jak již bylo zmíněno, multimetr je univerzální digitální měřicí přístroj, který umožňuje měřit elektrické i neelektrické veličiny v širokém rozsahu hodnot. Návod, jak provádět základní měření elektrických veličin a teploty, bude uveden níže.

Pro měření napětí (tj. rozdílu potenciálů) je vhodný jakýkoli multimetr, který dokáže měřit stejnosměrné a střídavé napětí (V AC/DC). K provedení takového měření si připravte měřidlo. 

  • Do vstupního konektoru COM zasuňte černý konektor vodiče, do vstupního konektoru označeného V / Ω / f zasuňte červený konektor kabelu.
  • Otočný přepínač funkcí a rozsahů, nastavený do polohy V =, je-li druh měřeného proudu stejnosměrný (DC), nebo do polohy V ~, pokud měříe střídavý proud(AC).
  • Zvolte rozsah měření o něco větší, než je očekávaný výsledek měření.
  • U multimetrů s funkcí automatické změny rozsahu, např. UT33A +, UT70B, UT120, UT139C, není třeba volit nejlepší rozsah měření, přístroj to udělá automaticky.