Víte určitě, s kým mluví vaše děti?

Mají se rodiče na Přerovsku bát o své děti kvůli sexuálním deviantům?

Větší ostražitost projevují v poslední době rodiče českých dětí. Kauza „Anička“ i případ dívky, kterou od únosu zachránila duchapřítomnost, jsou pro ně výstrahou. Případy prožívají i rodiče z Přerova, které navíc před pár dny znepokojila zpráva, že sedmadvacetiletý muž se staženými kalhotami děsil v centru města školáky.

Více teď proto se svými dětmi probírají nebezpečí, které na ně může čekat. Také Alena Petrželová z Penčic přiznává, že se svou sedmiletou dcerou o těchto věcech otevřeně mluví. „Případ Aničky dcera prožívá už proto, že se sama jmenuje Anička. Vysvětluji jí na této tragédii, co se může stát, a kladu jí na srdce, že existují i lidé, kteří to s ní nemusí myslet dobře,“ říká Petrželová.

Podle kriminalistů z Přerova sice není nějaký davový strach na místě, ale obezřetnost doporučují. „Letos jsme už řešili pětadvacet mravnostních deliktů, z toho dvanáct případů zneužívání dětí. Tři delikty mají na svědomí lidé, kteří měli děti v péči,“ uvedl zástupce ředitele přerovské policie David Kalina.

Podle něj však přerovští policisté nemají svou vlastní fotografickou databázi sexuálních delikventů, jak se laici domnívají. Kriminalisté, kteří v Přerově řeší mravnostní delikty, si nemyslí, že by počet zneužívaných dětí pomohl snížit veřejný registr deviantů, o kterém se v Česku mluví. „Naše společnost na to není připravená. Jako otec bych sice chtěl vědět, na koho si má moje dítě dávat pozor, ale jako kriminalista vidím úskalí. Byl by to jen veřejný lynč,“ říká vyšetřovatel, který nemůže zveřejnit své jméno.

Otec dvou dětí Adam Orel má jiný názor. „Musíme chránit naše děti, ne úchyly. Mám právo vědět, jestli v mém okolí nežije sexuální zvrhlík, a říct dětem, ať si na něj dávají bacha,“ říká Orel. Kriminalisté se často setkávají i s dotazem, jestli hlídají pohyb pedofilů a deviantů, kteří v minulosti už stáli před soudem. „Máme o nich dostatečný přehled díky spolupráci s jinými institucemi, jako je například probační a mediační služba,“ ujišťuje Kalina.

Případy z poslední doby také otevřely otázku takzvaného čipování dětí. „To nepovažujeme za dobré řešení. Rodiče by měli mít přehled o tom, kde jejich dítě zrovna je. Nezbývá jim, než menší děti doprovázet,“ podotýká policista z mravnostního oddělení. Také učitelé ve školách upozorňují žáky, jak reagovat v případě, že se cítí v ohrožení.

„Učím výchovu k občanství, kde takové situace probíráme. Děti dokonce prošly i kurzem sebeobrany,“ konstatuje učitelka Vladimíra Pospíšilová. Podle psychologů může dítě na dlouhý čas vykolejit i setkání s exhibicionistou. Letos už přerovští policisté dopadli šest lidí, kteří neudrželi na uzdě nutkavou potřebu se předvést.

Lidé se obraceli s prosbou o pomoc i na strážníky. „Od května už jsme měli pět hlášení. Poslední případ byl z listopadu, kdy nám volali, že se v okolí Denisovy ulice pohybuje exhibicionista. Další svlečený muž postával na cyklostezce u Bečvy nebo v Purkyňově ulici,“ uvedl strážník městské policie Miroslav Komínek.

Policisté přiznávají, že se setkávají i s falešným obviněním a občas je pro ně opravdu těžké odhadnout, jestli oběť mluví pravdu, nebo si vymýšlí. Někdy jsou sami překvapení. „Jedna nezletilá dívka nám vyprávěla, že jí zastavil řidič a chtěl poradit cestu. Ochotně s ním sedla do auta. Pak se nechala pozvat na kafe. Probudila se až druhý den ráno na lavičce, nepamatovala si nic a byla zneužitá. Příběh vyzníval nepravděpodobně, ale rozjeli jsme pátrání. Pachatele jsme našli a vše bylo doopravdy tak, jak dívka popsala,“ řekl kriminalista.