Vláda má akční plán, jak rozhýbat problémové IT

Zdroj: ctk

Tuzemská vláda se zřejmě po letech nečinnosti bude chtít více zaměřit na podporu informačních technologií a internetu. Minimálně tedy alespoň na papíře. Po dřívějším uvedení ICT v programovém prohlášení a národním programu reforem se často problematická oblast dostala také do Akčního plánu vlády na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti v České republice.

Tento akční plán vzniká na úřadu vlády a zdejší nejvyšší představitelé státu ho koncem června projednávali na tripartitě. V otázkách informačních technologií a internetu stále aktivnější Svaz průmyslu a obchodu doporučil tuto oblasti do dokumentu začlenit. Akční plán se bude finálně schvalovat koncem července, kdy se opět tripartita sejde.

„Po dnešní diskusi je evidentní, že zejména ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu by se měla intenzivněji věnovat otázce koordinace postupu ze strany vlády a rádi bychom do diskuse o budoucnosti informačních technologií také více zapojili zejména podnikatelskou sféru,“ prohlásil na briefingu po konci červnového zasedání premiér Bohuslav Sobotka.

Rychlejší internet, cloud a další věci

Diskutovaný akční plán má sedm priorit, mezi které zapadá i rozvoj vysokorychlostního internetu do řídce pokrytých a osídlených oblastí.

„Vláda se zasadí o vybudování dostatečně rozvinuté a dostupné technologické základny v ČR v podobě adekvátní infrastruktury umožňující vysokorychlostní přístup k internetu na území bez stávající možnosti přístupu k vysokorychlostnímu internetu nebo s možností vysokorychlostního přístupu k internetu. Tímto se vláda zasadí o usnadnění rozvoje podnikání a přístupu ke službám státu jak pro obyvatelstvo, tak pro podnikatelský sektor,“ píše se v plánu.

Mluví se také o dalších částech informačních technologií. „Vláda podpoří rozšíření a zvýšení nabídky nových informačních systémů, ICT řešení a vysoce sofistikovaných ICT nástrojů, cloudových řešení a služeb a nových softwarových produktů a služeb, moderních a pokrokových digitálních služeb a aplikací,“ dodává zpráva.

Podle Bohuslava Sobotky je evidentní, že by se v oblasti ICT mělo začít něco dělat.

Gestorem těchto aktivit má být zejména ministerstvo průmyslu a obchodu s tím, že pomáhat mají také CzechInvest a Technologická agentura ČR.

Vláda chce při aktivitách v ICT využít především financování z evropských rozpočtů v rámci období 2014 až 2020, počítá také s investicemi ze státního rozpočtu. Vláda, ministerstva a další zástupci se nad průběžnými výsledky budou scházet každého čtvrt roku.

Na papíře to bude

Cílem nového akčního plánu vlády údajně není vytvářet novou hospodářskou strategii vlády, ani nahrazovat předchozí strategie, ale „reagovat na aktuální hospodářské potřeby země“.

Ono ostatně ani více plánů a strategií v oblasti ICT není třeba, Česko už má nějakou dobu na stole strategii Digitální Česko 2.0, kterou se v některých oblastech naplňovat daří, celkově ale realizace není nijak slavná.

V oblasti státní digitální agendy se chce také více angažovat ministerstvo vnitra pod vedením ministra Milana Chovance. Jedním z hlavních pilířů má být Česká pošta a její snahy stát se dvorním dodavatelem státního IT. „Chtěli bychom se vrátit k odkazu ministerstva informatiky a chtěli bychom být koordinátory ve státním IT,“ vzkázal dříve dnes už ex-náměstek Jan Sixta. Z České pošty zároveň po několikaměsíčním angažmá odešel šéf IT Miroslav Krejčík.

Začleňování ICT do hlavních strategií a dokumentů vlády je jistě chvályhodná věc, na druhou stranu ale tyto body nakonec protlačí pouze různé svazy a zástupci průmyslu. Vláda tedy v podstatě sama o sobě tuto oblast příliš v potaz nebere.

Odborníci a trh obecně volají po větší centralizaci, k tomu ale chybí politická vůle. V kuloárech se mluví o tom, že by to chtělo silného premiéra, který si něco takového vezme za své. To u nás chybí. Více o problémech státního ICT v našem článku.