Vláda nehodlá přispět k oddlužení libereckého šampionátu

Kabinet nechce dávat další peníze na desetimilionové dluhy, které vznikly při pořádání letošního mistrovství světa v klasickém lyžovaní v Liberci.

„Vláda bude dělat vše pro to, aby do Liberce nešly žádné další peníze, pokud by to nevyžadovaly ryze právní důvody,“ uvedl premiér Jan Fischer po jednání kabinetu.

Ministryně školství Miroslava Kopicová vládě předložila návrh opatření, jak v budoucnu zajistit bezpečnější financování velkých sportovních akcí. Její úřad tak reaguje na chyby, kterých se dopustil při pořádání mistrovství. Kvůli podhodnocené finanční a organizační náročnosti akce totiž zůstaly po šampionátu dluhy ve výši 81 milionů korun.

Kopicová v rozhovoru pro Radiožurnál připustila, že o úhradě některých dluhů ze strany státu jednat lze. „Ukáže-li se, že některé výdaje byly objektivní, že se prostě ten odhad nemohl podařit, pak si myslím, že se k tomu můžeme stavět i vstřícně,“ uvedla. Celý dluh prý ale stát určitě „saturovat nebude“, čekat velkou vstřícnost podle ní není možné.

Nově by měli ministerští úředníci víc dohlížet na organizování podobných akcí a průběžně je kontrolovat. Úřad by také mohl pro přípravu velké sportovní události dočasně přijmout nové zaměstnance. Pokud by chtěl pořadatel navýšit peníze ze státního rozpočtu, jeho žádost by předtím musela schválit ministryně školství, u menších částek by pak navýšení řešila její první náměstkyně.

Pořadatelé sportovních akcí by navíc v budoucnu museli předložit detailní sportovní i ekonomický audit chystané akce. Pořadatel by přitom hradil minimálně polovinu nákladů a v případě nedodržení podmínek by mu hrozily tvrdé sankce.

Všechny tyto náměty budou podrobněji zpracovány v závěrečné zprávě, kterou ministerstvo předloží vládě do konce roku.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března. Zúčastnilo se ho 660 sportovců z 62 zemí a na závodiště ve Vesci a na Ještědu přišlo více než 170.000 diváků. Rozpočet šampionátu se vyšplhal z původně předpokládané částky 1,1 miliardy, o které se uvažovalo v roce 2005, na více než dvojnásobek. Většinu této sumy zaplatili daňoví poplatníci.

Hospodaření organizačního výboru, který je v likvidaci, skončilo se ztrátou 81,3 milionu. Své pohledávky přihlásilo podle likvidátora 83 věřitelů, z nichž největším je Dopravní podnik města Liberce, kterému pořadatelé nezaplatili za dopravu přes 20 milionů korun. Téměř devět milionů dluží výbor Technické univerzitě v Liberci. Řada věřitelů se domáhá zaplacení svých pohledávek u soudu. Pokud nepomůže schodek vyrovnat stát, skončí zřejmě Občanské sdružení Liberec 2009 v insolvenčním řízení.