Vlekaři spílají kvůli „katastrofickým“ předpovědím meteorologům

Pro milovníky lyžování bude březen tím „správným“ zimním měsícem. Dostatek sněhu láká do horských středisek i na menší sjezdovky.

Nejdříve málo sněhu a později silné mrazy si vybaví lyžaři i provozovatelé vleků při hodnocení stávající lyžařské sezony. Nyní si ale lyžaři podmínky v zimních střediscích pochvalují. Vlekaři v Olomouckém kraji zase doufají, že příznivé počasí vydrží co možná nejdéle. Aby mohli smazat ztrátu z konce loňského roku, kdy se Martin s bílým koněm řádně opozdil.

Běžkování v potoce

Mýtus, že si na pověstné hanácké placce v zimě člověk pořádně nezalyžuje, už pár let neplatí. Nově je možné se s lyžařským náčiním vypravit třeba do areálu v Hrubé Vodě.

A už osvědčenou stálicí je Olomouci nejbližší sjezdovka v Hlubočkách. Po čtvrthodince jízdy ze sněhuprosté Olomouce dýchne na lyžaře pravá zimní atmosféra. Čeká je kýžená bílá pokrývka, sjezdovka a pod vleky i nezbytné občerstvení. Svah přitom nepatří k nejstrmějším, takže sjezdovku brázdí i ti úplně nejmenší lyžaři.

Pod sjezdovkou stojí hlouček „dospěláků“, kteří zezdola pozorně sledují jízdu svých ratolestí. „Tenhle svah je vhodný i pro děti, takže sem občas zajdeme,“ říká Svatava Hladká. Letošní sezona je podle ní proměnlivá. Nejdřív nebyl sníh, pak zase moc mrzlo. „Vlastně až teď nastaly ty opravdu dobré podmínky,“ zamýšlí se.

Opodál právě dojíždí sedmiletý David Hradil. Byla to dobrá jízda? „Jel jsem to tady dneska poprvé. Bylo to super,“ komentuje malý lyžař.

Jeho maminka teď lyžáky na nohou nemá, ale sama si už v této sezoně také zajezdila. „Byli jsme v Hynčicích pod Sušinou. Lyžovali jsme v areálu Králičák. Mají tam šest vleků a dvanáct svahů,“ popisuje Hradilová.

A co takhle výlet na běžkách? Davidův otec Vladimír Hradil zvládl i ten. „Bylo to na Silvestra v Rudné pod Pradědem. Jeli jsme ve skupině čtyř dospělých a šesti dětí. Na běžkách jsme přebrodili i malý potok. Udělali jsme si také zastávku v bývalém lomu, kde kluci zdolávali skalní stěnu,“ dokazuje, že zážitky se nemusejí skládat jen z opakované jízdy na vleku a následného sešupu dolů. Zatímco otec líčí zážitky letošní zimy, jeho syn David nastupuje na vlek, aby znásobil svůj lyžařský zážitek.

Zůstali doma

Lyžaři v Hlubočkách si dosavadní sezonu nakonec pochvalují, protože sněhu je teď dostatek. Zato provozovatelé vleků neskrývají zklamání.

„Je to mnohem horší než loni. Lyžovat se začínalo až koncem prosince, přitom právě toto období bývá rozhodující. Pak přišla velká obleva do dvacátého ledna a vzápětí nastoupily velké mrazy, během nichž lidé moc na lyže nejezdili,“ hodnotí dosavadní sezonu jeden z provozovatelů hlubočského ski areálu David Jarmar.

Že špatný začátek sezony už zřejmě nedoženou, ví i Jarmarův kolega Michal Stojmenov. „Mrazy přitom nebyly zase tak extrémní. Ale některá česká média z nich udělala strašnou senzaci. Svým stylem informování tak prakticky ničí provozovatele lyžařských areálů,“ míní Stojmenov.

„Přece se jedná o sport, k němuž zima neodmyslitelně patří. Když mrzne a v televizi katastroficky hlásí, pozor na omrzliny, nikam nejezděte, tak lidé skutečně nikam nejedou a místo lyžování koukají doma na televizi,“ zlobí se provozovatel.

Drobnou náplastí za nepříliš vydařenou sezonu je dostatek sněhu. „Je dobře, že je hodně přírodního sněhu. Ono to i lépe působí a lidé mají více zimní náladu,“ podotýká Stojmenov.

Drink a lehátko

Také v moderním areálu v Koutech nad Desnou měli na sklonku loňského roku obavy, jak se bude sezona vyvíjet, nakonec se jim ale daří. Do tamějšího zánovního areálu si na lyže zajede denně zhruba tisícovka lyžařů.

„Teploty poněkud stouply, takže sníh je teď trochu mokrý a lyžování pomalejší. Ale to lidem tolik nevadí. Jsou především rádi, že sjezdovky jsou rozlehlé, a mají tak dostatek prostoru,“ poznamenala vedoucí areálu Michaela Majewská.

Lidé jsou podle ní letos o poznání spokojenější než loni. Tehdy si totiž sjezdaři stěžovali na kameny na sjezdovce. „Tento problém jsme letos odstranili, takže lidé si teď pochvalují kvalitu a rádi se sem vrací,“ všimla si Majewská.

Lyžaři si zde můžou vychutnat i další požitky, třeba posezení ve Ski baru s krásnou vyhlídkou do okolí a lehátky, na nichž si může znavený lyžař odpočinout. Třeba se sklenkou svařáku v ruce.

V Koutech lákají na rodinné jízdné s dvacetiprocentní slevou, kterou milovníci sjezdování mohou uplatnit na jednodenní skipas nebo čtyřhodinové jízdenky. Návštěvníci si na jeden skipas zajezdí nejen v Koutech nad Desnou, ale také v areálech Dolní Morava a Buková hora. Pro všechny návštěvníky je zdarma k dispozici skibus, který vyjíždí od nádraží ve Velkých Losinách. Lyžaři se mohou navíc ubytovat v nových apartmánech přímo pod sjezdovkou.

Dokdy v Koutech pojedou vleky, je podle šéfky areálu zatím těžké odhadnout. „Každopádně máme dobrý základ sněhu, na sjezdovkách je ho asi metr osmdesát,“ popisuje Majewská. Říká, že pokud to půjde, bude se v Koutech lyžovat do konce dubna. Hlavní sezona přitom končí už třináctého března a od dalšího dne budou platit výhodnější mimosezonní ceny.

Nejdelší sjezdovka

Na novou čtyřsedačkovou lanovku láká turisty tradiční jesenický areál na Červenohorském sedle. Z lanovky dlouhé více než jeden kilometr se lyžaři mohou vydat na čtyři sjezdovky.

Nejvýše položené sjezdovky a nádhernou okolní přírodu nabízí Ovčárna pod Pradědem. Tam obvykle vydrží sníh nejdéle, a tyto sjezdovky tak vyhledávají milovníci lyžování v době, kdy už ve městech rozkvétají parky a dominují v nich kolečkové brusle a bicykly.

Především rodiny vyhledávají sjezdovky ve ski areálu Ostružná, kde nechybí dětský park s vlekem, kolotočem a gumovými čluny, lyžařská škola a školička či snowpark. Hodně prostoru k vyžití na sjezdovkách nabízí i Králičák.

Ve Filipovicích zase na rekreanty čeká nový snowpark a dětský park. Specialitou je pak jízda na zvláštním nafukovacím člunu ve sněhovém korytě. Kdo touží zalyžovat si na nejdelší sjezdovce v České republice, dlouhé 3260 metrů, může zamířit do ski centra Bonera Ramzová i do blízkého Petříkova. Na stovkách běžeckých tras v Jeseníkách si přijdou na své běžkaři.

SKIAREÁLY V OLOMOUCKÉM KRAJI

Červenohorské sedlo

Nejstarší lyžařské středisko v Jeseníkách nabízí čtyřsedačkovou lanovku, sedm lyžařských vleků a vzájemně propojené sjezdovky. Běžecké tratě vedou na obě strany Hrubého Jeseníku, směrem na Šerák nebo na Švýcárnu.

Praděd

Nejvyšší hoře Moravy se přezdívá moravský ledovec. Nabízí výborné sněhové podmínky, takže zde lyžařská sezona obvykle trvá do začátku května. Na severních svazích Petrových kamenů jsou nejvýše položené vleky v Česku.

Malá Morávka - Karlov

Středisko nabízí jedenáct kilometrů sjezdových tratí, téměř polovina je uměle zasněžovaná, v této sezoně přibyly tři nové vleky. K dispozici je i devadesát kilometrů tratí pro běžkaře.

Petříkov

Od stávající sezony je možné pět vleků a šest sjezdovek využívat na jeden skipas. Středisko je dostupné autem i vlakem (nádraží Ostružná, Ramzová). K dispozici je půjčovna lyží a snowboardů, servis a lyžařská škola.

Ramzová

Jediná sedačková dráha, kterou se dá dostat na vrcholy Jeseníků. Přes osm kilometrů sjezdovek, vhodné pro začínající i pokročilé.

Ostružná

Středisko hodně vyhledávají rodiny s dětmi. Nabízí i gumové čluny a snowpark.

Hlubočky

Nejbližší sjezdování u Olomouce v nadmořské výšce 300 metrů. K dispozici jsou čtyři sjezdovky, z toho tři jsou zasněžované a jedna je osvětlená pro večerní lyžování. Osvětlený je i snowboardpark. K dispozici je lyžařská škola.

Branná

Areál se nachází na trase Hanušovice–Jeseník v blízkosti horské obce Branná. Je výborně dostupný autem i autobusem. K dispozici je dvojsedačka, dva vleky a pro nejmenší i provazový vlek – tahátko. Lyžařská škola a půjčovna lyží v provozu.

Kouty nad Desnou

Nový skiareál se nachází v chráněné krajinné oblasti. Je největší na Moravě, s první šestisedačkovou lanovkou v Česku. Lanovka je schopná odbavit 3200 lidí za hodinu. Horní stanice lanovky je výchozím bodem pro upravované běžecké trasy.

Další areály

- Miroslav
- Filipovice
- Přemyslov
- Šindelná
- Avalanche
- Zlaté Hory – Příčná
- Annaberg – Andělská hora
- Annaberg – Suchá Rudná

Zdroj: www.holidayinfo.cz