Vodní mlýn posloužil jako kulisa

Ochotníci z Novosedel na Strakonicku natáčeli svoji hru Z českých mlýnů ve středověkém mlýně v Hoslovicích a na zámku v Česticích.

Novosedelští divadelní ochotníci si o prvním říjnovém víkendu vyzkoušeli, jaké to je, když se natáčí opravdový film.

Jejich divadelní hra se zpěvy Z českých mlýnů totiž dostala filmovou podobu. Bez použití divadelních kulis, přímo v reálném prostředí.

K natáčení si vybrali hoslovický středověký vodní mlýn a zámek v Česticích.

„Představení, které normálně trvá necelé dvě hodiny, jsme točili dva dny. V sobotu od devíti do sedmé večer a v neděli od devíti do dvou odpoledne,“ říká představitel mlynářského synka Václav Tomšovic.

Divadlo hraje celá ves

Pro herce bylo filmování velkou neznámou. Žádný z nich s tím neměl zkušenosti. „Vyzkoušeli jsme si, jak to chodí, a zjistili, že občas to bývá nuda. Herci, kteří měli třeba jen dva výstupy, museli být na place celý den,“ poznamenává herec.

Kostýmy měli Novosedelší vypůjčené z plzeňského divadla. Líčení muselo být oproti divadlu nenápadné, civilní.

„Jelo se na tři kamery. Filmový štáb byl skvělý. Byla v něm taková esa jako Jiří Šarboch, osvětlovač, který se učil na filmu Juraje Herze Spalovač mrtvol a pak spolupracoval na seriálech F. L. Věk nebo Chalupáři,“ dodává Tomšovic.

Divadlo má v Novosedlech dlouholetou tradici. Místní ho založili už ve třiapadesátém roce.
„Tehdy jsme začínali pod Osvětovou besedou a hrajeme dodnes. Ani nevím, kolik jsme za ta léta měli premiér. Zapojujeme do něj celou ves, obsazujeme dokonce i děti, které ještě nechodí do školy,“ vzpomíná divadelník a režisér pětaosmdesátiletý Stanislav Talian.

Proč ho divadlo dodnes nepustilo? Je rád, když se kolem něj něco děje. „Chceme dětem ukázat, kde je slabina v zájmové činnosti a jaké ovoce přináší vynaložené úsilí,“ dodává.