Vodu z kohoutku natočili

Od Puppu až po Pupík. Redakce Sedmičky zkoušela, zda ve varských restauracích nalijí vodu z kohoutku.

Ve francouzských restauracích musí číšník přinést k jídlu vodu z kohoutku. V Anglii má pití vody z vodovodu v restauracích velkou politickou podporu. Důvod? Ekologie. Pití balené vody je tam kvůli plastovému odpadu označované za ekologicky škodlivé.
Jaká je ale situace v Česku? Konkrétně v Karlových Varech? Průzkum Sedmičky, provedený v sedmi restauračních zařízeních různé úrovně, přináší pozitivní zjištění. Vodu z kohoutku jsme dostali ve všech podnicích. Ve více než polovině z testovaných zařízení nám přitom dali vodu z vodovodu i bez objednání jídla. Zdarma. V ostatních jsme ji dostali k jídlu. „No co? Dnes u nás posedíte jen s vodou, příště už u oběda,“ vysvětlila servírka v restauraci Sedlecká pivnice.

Sedlecká pivnice

Do restaurace Sedlecká pivnice jsme přišli přesně v 11.45 hodin. V čase obědů. Hospoda byla plná, po place běhali tři číšníci, čtvrtý točil za výčepem. V jejich tvářích se dalo snadno číst, že mají práce nad hlavu. Do toho jsem si objednal vodu z vodovodu. Servírka přikývla, na její tváři nebyl znát žádný údiv. Přinesla ji brzy i s plátkem citronu. Později jsem se ptal, jestli ji objednávka překvapila. „Ne,“ rozesmála se. A na dotaz, jestli si u nich lidé často dávají vodu z kohoutku, také reagovala s úsměvem. „Před pár dny u nás byla skupina Holanďanů a ti pili jen vodu z vodovodu.“

Hotel Panorama

Do kavárny hotelu Panorama na Zámeckém Vrchu přicházíme krátce po patnácté hodině. Číšník na dotaz, jestli nám může natočit do sklenice vodu z vodovodu, reagoval odmítavě. „Já tady nejsem od toho, abych dával věci zadarmo. Kdyby si sem takhle přišel každý…,“ řekl.
Vodu z vodovodu jsme dostali k jídlu.

Country Saloon

Normálně přijali naši objednávku také v Country Saloonu ve Staré Roli. Obsluha nebyla požadavkem po sklenici vody z vodovodu překvapená. Na dotaz, jestli je to běžné, odpověděla, že v létě jsou u nich zvyklí vodu z kohoutku podávat cyklistům.

Hospoda U Šimla

V hospodě U Šimla jsme si objednali nejprve vodu z kohoutku. Číšník si náš požadavek zapsal na účtenku bez mrknutí oka. Pak jsme přiobjednali oběd. Vodu nám přinesl hned – v silně chlazeném džbánku.
Také v této restauraci jsou na zákazníky, kteří si přejí vodu z vodovodu, zvyklí. Podle číšníka je to nyní velká móda. „My s tím nemáme žádný problém, ale za vodu si účtujeme devět korun. Musíte brát v potaz, že voda něco stojí, něco stojí energie, která vychladí džbánek, a něco obsluha,“ vysvětlil číšník.

Restaurace v KV Aréně

Obsluha byla objednávkou vody z vodovodu překvapena. V první chvíli si dokonce myslela, že se jedná o žert. Když ale zjistila, že nikoliv, vodu k jídlu přinesla.

Bistro Pupík

I když jsem si v bistru Pupík objednal vodu z vodovodu k jídlu, obsluze u výdejního okénka přišla má objednávka směšná. Žena za pultem nedokázala skrýt své rozpaky, stejně jako štamgasti v přední části lokálu. Překvapením ztichli. Obsluha pak zašla do kuchyně pro vodu. A za chvíli vykoukla ještě s druhou kuchařkou. Obě si mě prohlédly, vodu jsem ale dostal bez řečí.

Grandhotel Pupp

Nakonec jsme vyzkoušeli i světoznámý Grandhotel Pupp. V jeho kavárně, která byla z větší části plná, jsme usedli v 14.55 hodin. Obsluha přišla k našemu stolu až po pěti minutách, tedy přesně v 15.00 hodin. Číšník byl velmi příjemný a objednávka vody z kohoutku ho nijak nezaskočila. „Je to všechno?“ ujistil se. „Ano, všechno,“ dostalo se mu odpovědi.
Vodu z vodovodu jsme měli za chvilku na stole. V pěkné sklenici. A nejen to. Číšník mě ujistil, že se nemám čeho bát, že voda z vodovodu je v Karlových Varech výborná.
Protože při objednávce nehnul ani brvou, ptám se ho, nakolik ho moje výstřední objednávka překvapila. „Musíme být připraveni na všelijaká přání hostů,“ odpověděl s úsměvem.
Jak dodal, vodu z vodovodu si občas přejí lidé ke kávě nebo k jídlu. Avšak samotnou si ji v kavárně Grandhotelu Pupp zatím nikdo neobjednal. Byl jsem první.