Vodu z kohoutku? Ve Žďáře jak kde

Ve žďárských restauracích celkem běžně dostanete i vodu z kohoutku. Ne však samotnou a ne všude.

Co je někde zaběhlý standard, jinde neplatí. V hospodách a restauracích je v poslední době normální objednat si vodu z kohoutku. Tak velí současný trend podporovaný kampaní některých vodárenských společností. Neplatí to ale všude. Sedmička si vybrané žďárské podniky otestovala.

Zánovní Vinotéka v Klášteře na Bezručově ulici nabízí příjemné posezení u vína, nevaří se tu. „Vodu z kohoutku k vínu vám klidně naservíruji,“ říká číšnice Alena Mikysková. „Běžně ji naléváme, je to docela časté přání. Hosté mají na výběr, jakou si objednají,“ dodává.

Vodu zdarma dostanete i ve žďárském klubu Swing na pěší zóně. „Dáváme ji ale jen k jiné objednávce, úplně samotnou ne, nic navíc si za ni neúčtujeme. I když musím říct, že to nevidím moc rád,“ přiznává spolumajitel oblíbeného podniku v centru města Miloš Vašíček.

Další zastávka, restaurace v hotelu U Labutě. Žďárská klasika a podnik s více než stoletou tradicí. „Běžně ji naléváme, zakázané to nemáme. Třeba k vínu, když někdo nechce střik s perlivou vodou,“ vysvětluje servírka Veronika.

Poprvé narážíme až v pizzerii a restaurantu U Chalupy. Panák rozlévané vody ke kávě je v podniku s vynikající pizzou z pece na dřevo standardem, ovšem k džusu vodu gratis nedostanete. Půllitr džusu ředěného bonaquou vás tak vyjde na 35 korun.

Stejný majitel, jiný provozní

Servírky rozhodně nepřemluvíte, firemní politika je nastavená jinak. „Od podávání vody z kohoutku jsme před osmi měsíci ustoupili, museli jsme to změnit,“ vysvětluje provozní.

Překvapivě naopak to funguje v pizzerii Pod Věží, která má stejného majitele. V tomto případě rozhodl šéf provozu jinak.

S prosbou o doplnění džusu kohoutkovou jsme neuspěli ani v kavárně Ekvilibrium v Husově ulici pod poštou. „Bohužel vám to namixovat nemůžu, máme to zakázané,“ špitla mladá servírka. Džus s vodou „ze skla“ tak vyjde na 42 korun, tedy výrazně dráž než pivo či kofola.

Stejné přání redaktoři Sedmičky zkusili na Pavlači na Nádražní ulici. Tam vodu bez problémů dostali. Rodinný podnik stojí na dobré kuchyni, ne na ceně servírované vody. „Vodu z kohoutku vám klidně k jídlu, k džusu nebo třeba vínu natočíme, to není problém. Hostů se ptám, jestli chtějí kohoutkovou, nebo ne,“ říká Lenka Čudová z restaurace Pavlač. „Myslím, že je férové, když vodu podáváme jen k něčemu dalšímu,“ doplňuje svůj názor servírka.

S džusem šel na WC

Hosté restaurací si na nebalenou vodu i na základě zahraničních zkušeností dávno zvykli. Dokonce by se dalo říci, že ji někteří přímo vyžadují. „Myslím, že by ji restaurace měly nabízet. I když chápu, že by se někteří hosté mohli nalívat jen vodou. Rozumím tomu, když to někde podmiňují jinou objednávkou nebo si za vodu něco navíc připočítají,“ myslí si příznivkyně vody z vodovodu Petra Klímová ze Žďáru.

Kvůli sporům obsluha versus host pak může dojít i na kuriózní příhody. „Všude si dávám pomerančový džus s vodou. Obvykle to není problém, jen U Chalupy jsem narazil,“ říká ortodoxní zastánce kohoutkové Michal Brych a pokračuje: „Že prý je to nehygienické a že to mají zakázané… Tak jsem servírce řekl, ať mi dvě deci džusu nalije do půllitru a šel jsem si to dotočit na záchod.“