Vrah Roubal prohrál punčochový spor

Sériový vrah Ivan Roubal, který si odpykává ve Valdicích doživotní trest, podává žaloby na všechny strany.

Ivan Roubal se minulý pátek objevil u pražského soudu v nebývalé roli žalobce. Devětapadesátiletý muž vedl spor s valdickou věznicí kvůli kompresním punčochám na křečové žíly. Tvrdil, že ty, které vyfasoval, nedržely, takže si musel do teplákové soupravy prostřihnout dírky a složitě si je upevňovat. Za poškození oděvu dostal kázeňský trest.

„Pět dnů jsem musel spát na samotce na plechové posteli. Pak mi našli v levé ledvině dva nádory o velikosti citronu,“ bědoval Roubal s potutelným úsměvem na tváři. Za prodělané psychické a tělesné útrapy žádal po státu pětadvacet tisíc korun.

„Pět tisíc za jeden den kázeňského trestu je přiměřená částka. Sedět v díře ve Valdicích by asi nikdo z vás za ty peníze nechtěl,“ hřímal muž, který si proces zjevně užíval.

Vadí mu vězeňská strava

Soudce Tomáš Novosad ale Roubalovo „punčochové trauma“ neuznal a žalobu zamítl.Vrah kritizoval také vězeňskou stravu. Dieta pro diabetiky mu prý cukrovku jedině zhoršila a věznice mu nedokáže zajistit ani dostatek pohybu. Tento balíček stesků se projednával týž den v dalším samostatném líčení, kde se kvůli punčochám na straně žalovaných ocitla i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Její právní zástupkyně Markéta Valová na místě prokázala, že pojišťovna poskytla veškeré nárokované punčochy. I žalobu na VZP, po které Roubal požadoval dvě stě tisíc odškodného, soudce na místě zamítl.

Zbývá mu rozhodnout už jen spor týkající se jídla a možnosti pohybu, kde Roubal rovněž žádá za utrpěnou újmu dvoutisícové odškodné. „Jsem na samotce, takže nemám svědka, který by potvrdil, co jím. Například dnes jsem dostal jen salám, chleba a vodu,“ lamentoval Roubal.

Vychovatel Jaroslav Egert namítl, že má Roubal denně dvouhodinové vycházky, navíc může chodit do tělocvičny hrát košíkovou nebo stolní tenis. Soudce však chce vyslechnout ještě další svědky.

Nejdrsnější zločinec

Roubal platí za nejdrsnějšího zločince současnosti. Bývalý soukromý zemědělec se do dějin české kriminalistiky zapsal nejen počtem usmrcených, ale i mimořádnou brutalitou vražd. Do roku 1989 dostal přitom jen podmínečné tresty za nedbalostní nehodu na železnici a členství v sektě Jehovistů.

Nadprůměrně inteligentnímu psychopatovi přezdívají Profesor. Znalci z oboru psychologie a psychiatrie ho u soudu zhodnotili jeho bezcitného, narcistického a egocentrického člověka s disociální poruchou osobnosti.