Výborné dějiny tibetských válek proti čínské okupaci

dějiny tibetských válek proti čínské okupaci

dějiny tibetských válek proti čínské okupaci

Jedním z nejrozšířenějších mýtů ohledně čínského pohlcení nezávislého Tibetu v padesátých letech minulého století je tvrzení o omezeném rozsahu tibetsko-čínských bojů a nekomplikovaném postupu Maovy Lidově osvobozenecké armády. Nic není vzdálenější pravdě. Tibetské povstání, v němž Číňané ztratili stovky tisíc vojáků, trvalo roky a některým místním skupinám se na čas podařilo ovládnout rozsáhlá území zejména na východě Tibetu.

Cenné svědectví o tom přináší výborná kniha amerického spisovatele, výtvarníka a fotografa Mikela Dunhama.Dunham se zaměřil na odbojové skupiny z kmenů Khampů, Gologů a Amdů na východě střechy světa. Těm se totiž dostalo jako jedněm z mála bohužel ojedinělé pomoci ze zahraničí, když CIA v přísném utajení cvičila vybrané Tibeťany v gerilové válce. Od roku 1957 se tak do vybraných oblastí Tibetu snášely neoznačené a černě natřené létající pevnosti B-17, které přinášely nejen vycvičené bojovníky, ale i stovky tun vojenského materiálu. Pro českého čtenáře není bez zajímavosti, že část osádek tvořili i čeští letci, kteří se po komunistickém puči dostali do Spojených států.

Mimochodem, kniha trefně ukazuje pokrytectví organizací typu OSN, Churchillovy Velké Británie nebo v padesátých letech čerstvě samostatné Indie (premiérem byl tehdy dodnes oslavovaný Džaváharlál Néhrú), které ignorovaly tibetské volání o pomoc.

Buddhovi bojovníci jsou i přes relativně velký rozsah strhujícím čtením, jež nedává čtenáři vydechnout. Dunham si totiž dal tu práci a o bojích přímo hovořil s přeživšími účastníky, a to jak s tibetskými válečníky, tak i čínskými kolaboranty. Součástí knihy je i potřebný slovníček a jmenný rejstřík. Kromě cenného svědectví o takřka zapomenuté válce ve východní Asii (není na Facebooku či natočená v mobilu, že) je rovněž neocenitelnou sondou do života a souvislostí předčínského Tibetu, teokraticko-feudální kultury, která dodnes nepřestává fascinovat. Sluší se připomenout, že český překlad (poctivá a vyčerpávající práce Petra Bílka) je teprve šestým v pořadí, hned po čínském.

Mikel Dunham: Buddhovi bojovníci

Nakladatelství: Paseka, 2011
Překlad: Petr Bílek
Hodnocení: 100 %