Vybrali si školu. Problém, kde budou pracovat, zatím neřeší

Test Sedmičky ukázal, že třetina žáků devátých tříd z Klatov nemá žádnou představu o svém povolání

Je jim čtrnáct maximálně patnáct let a stojí před prvním zásadním životním rozhodnutím. Vybírají si, jestli půjdou studovat na střední školu, nebo zvolí učební obor. Sedmička oslovila padesát žáků devátých tříd na dvou základních školách v Klatovech. O tom, jakou školu napíšou do přihlášek, už mají všichni jasno. Ale na otázku, jaké povolání by chtěli dělat, třetina odpověděla, že neví. „Povolání teď neřeším. Asi půjdu prodávat do supermarketu,“ říká čtrnáctiletá Kateřina Žigová.

Přihlášku bude podávat na Střední školu zemědělskou a potravinářskou v Klatovech. Ale ještě neví, jestli na učební obor kuchař – číšník, nebo na maturitní veřejno – správní činnost. Prý podle prospěchu. „I když práce servírky by se mi taky moc líbila,“ dodává žákyně deváté třídy. Naopak patnáctiletý Lukáš Motlík má už o své budoucí profesi jasno. Přihlášku podává na gymnázium.

„Je to škola, která nejlíp připraví na studium na vysoké škole. A já bych chtěl studovat medicínu. I když ještě nevím, jaké zaměření, ale líbí se mi chirurgie,“ spřádá plány deváťák Lukáš.

Školu si vybral sám. Rodiče mu jeho volbu schválili. Anetu Bauerovou láká práce s počítačem v kombinaci s tvořivou prací a nebo malováním. Proto si přihlášku podá na střední školu do Horažďovic, konkrétně na obor designérství. „Líbila by se mi třeba práce v reklamní agentuře,“ přemýšlí Aneta. Studium si vybrala sama. Zaujala ji předváděcí akce zmíněné školy.

Vedou místní školy

Doby, kdy náctiletí ve studiích pokračovali na středních školách i sto kilometrů daleko od domova, jsou zřejmě nenávratně pryč. Dnešní trend totiž velí studovat co nejblíž domova, nejlépe v místě bydliště. I to potvrdil výsledek ankety Sedmičky. Z padesátky oslovených deváťáků si jen patnáct z nich vybralo školu mimo Klatovy. Jednoznačně však vedou místní školy, nejvíc žáků si podává přihlášky na obchodní akademii, střední průmyslovou školu a na střední školu zemědělskou a potravinářskou. Ani ostatní deváťáci nebudou, až na pár výjimek, z dohledu rodičů.

Chystají se ke studiu v Horažďovicích, v Sušici, v Domažlicích, v Plzni. Tedy z měst, odkud budou denně dojíždět domů. „S volbou mi pomáhali rodiče.“ To je nejčastější odpověď na otázku, kdo ovlivnil u deváťáků výběr střední školy nebo učiliště. Patnáctiletému Františkovi, který se chystá na Střední průmyslovou školu dopravní v Plzni a touží být požárním preventistou nebo hasičem, pomohla k výběru školy návštěva informačního a poradenského střediska na Úřadu práce v Klatovech. A Františkův spolužák David si trojici škol, kam bude posílat přihlášku, vybíral na internetu.

Co budou dělat?

Zatímco o studiu za pomoci rodičů deváťáci už mají jasno, horší to je s vizí, co budou po škole a vyučení dělat. Třetina z dotazovaných nevěděla vůbec. Zbytek poskládal své odpovědi ze svých přání a tak trochu i z toho, jaká povolání jsou v dnešní době nejžádanější. Nejvíc kluků chce být automechanikem nebo elektrikářem, dívky učitelkami na základní škole nebo v mateřince. Dva kluci a jedna dívka v souvislosti s podáním přihlášek na hotelovou školu touží v budoucnu vést svůj hotel.