Vyhánějí psy z paneláků

Klatovští radní chtějí omezit počty psů v panelácích.

Koupit si psa do paneláku v Klatovech znamená pro mnohé milovníky chlupáčů luxus. Každoročně za něj totiž musí do městské kasy odvést dvanáct set korun. „Chceme omezit počty psů v panelácích. Zvíře se může stát důvodem nejrůznějších sousedských sporů,“ zdůvodňuje už několik let platné rozhodnutí radnice tajemník Miroslav Šafařík.

Ten, kdo bydlí v rodinném domku, je na tom podstatně lépe. Platí ročně jen čtyři sta. Od důchodců požaduje město sto dvacet korun. Zvýhodněni jsou také ti chovatelé, kteří nechají svého psa očipovat.

Někteří chovatelé se snaží platbu poplatků obejít tím, že psa přihlašují na rodiče v důchodu. „Máme chalupu dvacet kilometrů od Klatov. Přihlásili jsme psa na tamní obecní úřad a vyjde nám to ročně na padesát korun,“ uvedl anonymně chovatel psa z Klatov.

Osmnáct stovek psů

Přesto počet majitelů psů v Klatovech rok od roku narůstá. V současné době jich město eviduje kolem osmnácti set. „Číslo má stoupající tendenci,“ připouští Šafařík. Problém s neplatiči město nemá. „Od těch, co psa přihlásí do evidence, poplatky přijdou. Horší je to s těmi, co psy chovají načerno. Vypátrat majitele a dokázat mu, že psa chová, je nemožné,“ dodal tajemník.

Ještě víc než v Klatovech platí pejskaři ve Strakonicích. Tam je roční poplatek patnáct set korun za psa v panelovém domě a tisíc korun za psa u rodinného domku. Naopak v Domažlicích neodlišují psa v paneláku od psa chovaného v rodinném domku a požadují ročně osm set korun.

„Sousedka chová v panelovém 2+1 retrívra. Podle mě takový pes patří na zahradu a ne do paneláku. Zdá se mi nespravedlivé, když dvanáct set ročně platí i ti, kteří chovají třeba čivavu,“ domnívá se Jana Požárková z Klatov. Tereza Vaňková z Klatov by zase zpoplatnila i chov koček v panelácích. „Kočka vyžaduje stejnou péči jako pes. Ano, neruší štěkáním, ale když má někdo v bytě dvě tři kočky, zapáchají,“ vysvětluje mladá žena. Ke snížení poplatků nechtějí klatovští radní ani v budoucnu přistoupit. „Skutečně chceme jen, aby v panelácích těchto zvířat ubylo,“ dodal Šafařík.