Vyléčí rakovinu. Přístroj ji pozná

Karlovarská nemocnice nakupuje nové přístroje. Třeba ten, který pozná rané stadium rakoviny tlustého střeva.

Desítky lidí ročně onemocní na Karlovarsku rakovinou tlustého střeva. Řada pacientů později zbytečně zemře, protože k rozpoznání bujícího problému u nich dojde pozdě. Situaci má teď zlepšit analyzátor pro vyšetření skrytého krvácení do stolice, který nemocnice koupila. V Karlovarském kraji je jediný.
„Ve srovnání s dříve používaným způsobem vyšetření má minimálně dvojnásobně vyšší citlivost, a tím i vyšší pravděpodobnost záchytu raného stadia rakoviny,“ vysvětlila primářka oddělení klinické biochemie karlovarské nemocnice Margita Cheníčková. Ve výskytu rakoviny tlustého střeva patří Karlovarsko k horšímu republikovému průměru. Nedaleké Chebsko je na tom ještě o něco hůř. Aby nový přístroj pomohl zachránit co nejvyšší počet pacientů v kraji, musí však oni sami přijít včas. „Pokud nemoc zachytíme ve stadiu časného nádoru, pak jeho odstraněním pacienta stoprocentně vyléčíme. Pacient ale musí přijít dřív, než se polyp přemění v pokročilý nádor,“ říká Jiří Štuksa, vedoucí lékař gastroenterologie a endoskopie na interním oddělení nemocnice v Karlových Varech. Podle něj si však pacienti na prevenci tohoto druhu zatím nezvykli. „Zatímco ženy už si dnes běžně nechávají preventivně vyšetřovat prsa, rakovinu tlustého střeva lidé podceňují. A přitom právě ona je v případě včasného zachycení dobře léčitelná. Chce to jediné. Přijít včas,“ říká Jiří Štuksa.
Krajská nemocnice v poslední době modernizuje přístrojové vybavení především v Karlových Varech, kde má vzniknout vyšší krajské zdravotnické pracoviště. Nedávno nemocnice koupila unikátní neuromonitor k operacím štítné žlázy, nyní špičkový CT systém.