Výlet do minulosti. Tak se z měnil za pár let Chomutov

Ulice v Chomutově na konci osmdesátých let? Dnes jsou k nepoznání. Některé proměny městu prospěly, jiné ho zabolely.

Palackého třída lemovaná paneláky, obchodní dům Prior, výškový hotel Armabeton. Anebo centrální náměstí 1. máje s omšelými fasádami starobylých domů, asfaltovým oválem a nevkusnými sloupy veřejného osvětlení. Jsou to obrázky z konce osmdesátých nebo sedmdesátých let minulého století? I pracovníci Oblastního muzea v Chomutově při prohlížení starších fotek města občas znejistí.
Se snímky z nového tisíciletí si je už nespletou. Chomutov se totiž za posledních pár let hodně změnil. Nad všemi stavebními zásahy ale lidé nejásali.

Zakryté věže Rozruch způsobila výstavba obchodního střediska Central na Žižkově náměstí před dvěma lety. Vyrostlo v místě autobusového nádraží z roku 1951, jehož moderní obdoba našla své místo blíže vlakovému nádraží.
„Budova Centralu v bezprostřední blízkosti goticko-renesační radnice je obludností, která se architektonicky vůbec nehodí do zbytku historického centra Chomutova,“ míní historik muzea Jiří Šlajsna.
Nákupní středisko má dodnes tisíce odpůrců. Spousta lidí chtěla na místě zbořeného autobusového nádraží raději park než obchody, kterých je v centru dost. A také se jim nelíbí nevzhledné potrubí klimatizace na střeše Centralu. Padne každému do oka hned při příjezdu do města. Navíc zakrývá výhled na starobylé věže náměstí.
„Nám vzduchotechnika také vadí. Jednáme o jejím zakrytí, aby nepůsobila rušivě,“ slibuje náměstek primátora Jan Řehák.

Rekreace v jednom Stavba nového zimního stadionu v roce 2008 na Zadních Vinohradech, na místě vyklizených kasáren, tak bouřlivé reakce neměla. Protestovaly jen desítky zahrádkářů, kteří kvůli tomu přišli o pronajaté pozemky v přilehlém okolí. Radní totiž zařadili celé území kolem Kamencového jezera do rekreační zóny, kterou nazvali Centrum sportu a volného času.
Zimní stadion a tréninková hala jsou první dvě hotové stavby investičního plánu rozvoje města v areálu bývalých kasáren. K nim přibyde letní stadion, aquapark, kulturní dům a relaxační centrum.

Konec všech kasáren Zmíněný panelový kasárenský areál, jehož zbytky se ještě likvidují, vznikl na Vinohradech v sedmdesátých letech minulého století. Stal se základnou radiotechnické brigády. Po jeho dokončení v osmdesátých letech začala postupná demolice zchátralých kasáren ve Zborovské ulici.
Už v roce 1882, po poslední velké reformě rakouské armády, se Chomutov stal domovským městem praporů pěšího a zeměbraneckého pluku. Protože jim byla dosavadní kasárna malá, vznikla v Chomutově na přelomu osmdesátých a devadesátých let devatenáctého století nová moderní kasárna v dnešní Zborovské. Teď je na jejich místě parkoviště a obchodní dům se supermarketem Billa.
Mizí i pivovar
V minulých dnech se bagry zakously do historické budovy dávno opuštěného pivovaru pod státním gymnáziem. Demoluje ho soukromý investor a podle neoficiálních zdrojů tam má stát obchodní dům Kaufland.
Bere tak za své jediný chomutovský pivovar. Není ale první, který ve městě stál.
Už v první polovině šestnáctého století vznikla v Chomutově Táboritská ulice a hospodářský dvůr chomutovského zámku s panským pivovarem.
V roce 1605 se pivovar stal majetkem města, které jej v únoru 1783 prodalo místnímu sdružení majitelů právovárečných domů. Sdružení získalo i další volné místo pro rozšíření pivovaru, u hradeb u Chomutovky. K němu došlo v druhé polovině devatenáctého století. Stísněné prostory ve středu města ale nedovolovaly další zvyšování výroby. Začátkem minulého století si proto právováreční měšťané postavili nový a moderní pivovar na svahu Vinohradského kopce v Mostecké ulici. Ten, který se teď bourá. „Pivovar u Žižkova náměstí se pak nějakou dobu používal ještě pro výrobu sladu,“ vysvětluje ředitel Okresního státního archivu Petr Rak.

Výška v centru Ve středu města, mezi obchodním domem Chomutovka a městskými lázněmi, vyrůstá na místě, kde se donedávna zelenala tráva, šestipatrový hotel. Staví ho tam pražská firma Katumba.
Starobylé centrum se musí vyrovnat s budovou, která převýší okolní domy. „Dost mi vadí, že přímo před parkem bude stát tak vysoký dům. Všechno tam zastíní. Také mi přijde, že na malém pozemku budou stávající domy a hotel naštosované na sobě,“ rozhořčeně říká Chomutovanka Simona Olivová. Zástupci firmy argumentují, že místo vybrali, protože uprostřed Chomutova takový hotel chybí. Pozemek, který radní prodali Katumbě, je podle některých obyvatel pro stavbu hotelu nevhodný. „S takovou ohavností u městského parku nemůžu souhlasit. Nám, komunistům, mnozí vyčítají, jak se budovalo před rokem 1989. Tehdy se ale stavělo pro lidi. Místo, aby se poučili z minulosti, stavějí v centru města v blízkosti nádherného parku takové monstrum,“ kritizuje krok Katumby opoziční politik Jaroslav Komínek. Jsou ale i Chomutované, kteří nevidí v postavení hotelu problém. „Vůbec mi nevadí, že tam bude stát. Je to dobrý nápad, protože ve městě nic podobného zatím není,“ míní například Jitka Tvrdková. Komplex má název Hotel 99, podle počtu míst pro nocleh. Dále bude mít restauraci, kavárnu, pět obchodů, větší bazén s masážními tryskami a saunu. Součástí čtyřhvězdičkového hotelu má být i podzemní garáž s padesáti parkovacími místy.

Moderní nároží Dvě rohové budovy napříč středem města potkal před pár lety stejný osud. Obě musely ustoupit nové architektuře.
Největší tamní zaměstnavatel, Severočeské doly Chomutov, koupily a následně nechaly strhnout starou vilu v ulici Boženy Němcové. Na její místo si postavily moderní správní budovu. V současném domě, stejně jako v tom předešlém, je v přízemí cukrárna.
Druhým moderním objektem na nároží je nová budova okresního soudu v Partyzánské ulici. V roce 2002 ji přijel slavnostně otevřít tehdejší ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš.