Výletní menu: je libo bývalá sopka nebo zvířata?

Jen „černé“ už Kladno dávno není. Příroda je tam stejně rozmanitá jako jinde.

Na letošní jaro lidé čekali déle, než obvykle. Teď nastal čas vyrazit na výlety do přírody. Není přitom třeba jezdit daleko. Týdeník Sedmička vytipoval sedm zajímavých míst v Kladně a nejbližším okolí a botanik Sládečkova vlastivědného muzea Lukáš Krinke doplnil, pro koho jsou nejvhodnější.

Lesopark Bažantnice

Nejnavštěvovanější park ve městě. Z blízkého sídliště tam chodí mámy s dětmi, pejskaři i důchodci. Jejich cílem je rybníček s ostrůvkem a lavičkami.
Doporučení odborníka: Nabízí nenáročné procházky pro ty, kteří se nechtějí vzdalovat z Kladna. Krátkou chvíli odpočinku a ptačího švitoření si lze dopřát i mezi dvěma obchodními schůzkami.

Záplavy

Největší vodní plocha na Kladensku, ráj všech rybářů. Před necelými třemi lety na Turyňském rybníce Josef Vágner ulovil obřího sumce, který měřil 230 centimetrů a vážil 83 kilogramů. Právě u rybníka začíná jedenáctikilometrová Drvotova stezka, která turisty protáhne kolem dolu Vaňkovka přes pískovcové lomy, k bývalé koněspřežce a zpět na Malé Záplavy.
Doporučení odborníka: Nejen mezi cyklisty oblíbený cíl výletů. Kromě několika druhů vodních ptáků nabízí i možnost občerstvení.

Vinařická hora

Nejvýše položená lokalita u Kladna (413 m) nabízí procházku stepí, což je ve zdejších podmínkách fenomén. Má v sobě i přídech tajemna, vždyť jde o sopku z období třetihor. Ti trpěliví možná brzy zrána uvidí stádo muflonů.
Doporučení odborníka: Srdce milovníků přírody se rozbuší nad jedním z přírodovědecky nejhodnotnějších území v regionu. Náročnější terén je ale díky zřízené naučné stezce vhodný i pro rodiče s dětmi.

Čabárna

Kaskáda rybníků a soustava jezírek s lekníny patřila dlouhou dobu k chloubě Kladna. I nyní, kdy se část soukromého Vodního parku předělává, je příjemné se na tomhle místě zastavit. Kromě procházky kolem dolního rybníka, uvidí návštěvníci vzácný pár černých labutí, koi kapry, jesetery či želvy. V sousedství Vodního parku je záchranná stanice pro handicapovaná zvířata.
Doporučení odborníka: Leží poněkud z ruky, takže je vhodné sáhnout po dopravním prostředku. Lze tu prožít příjemné odpoledne, a ještě se něco dozvědět o ochraně přírody.

Žraločí zuby

K přírodní památce ve Vrapicích, kde se vyskytují paleontologické nálezy obratlů a zubů dvanácti druhů žraloků, žádné turistické značení nevede. „Nechceme, aby nám je sem lidé chodili vybírat,“ brání se větší publicitě území šéf odboru životního prostředí magistrátu Radovan Víta. Cesta k lokalitě je však prošlapaná.
Doporučení odborníka: Laikové na tomto místě pravděpodobně neshledají nic mimořádného. Navíc budou bloudit a hledat, hledat a bloudit. Vhodné pro hledající.

Doberské mohyly

Pomník uprostřed lesa připomíná minulost, která se na místě nedaleko Kladna odehrávala asi 1200 let před naším letopočtem ve střední době bronzové. Mohylové hroby začátkem 90. let 19. století prozkoumali čeští a vídenští archeologové. Nádoby, zbraně, ozdoby a šperky, které tu našli, jsou podle nápisu na pomníku uloženy v muzeích.
Doporučení odborníka: Lokalita láká hlavně milovníky historie a regionálních dějin. Místní les se nijak zvlášť neliší od nedalekého Lapáku.

Jezírka u Kožovy hory

Mimořádnou příležitost vidět jezírka u Kožovy hory i s vodou mají ti, kteří přijdou na rozhraní Kladna a obce Velká Dobrá. Místo, kde podle zpráv přírodovědců žijí čolci a žáby, totiž postupně vysychá. A vyjít zhruba 130 schodů na vyhlídku rozhledny, která je otevřena souběžně s restaurací, se taky vyplatí. Při dobré viditelnosti lze dohlédnout na Říp či až na Ještěd.
Doporučení odborníka: Lokalita vhodná pro ty, kteří hledají samotu a klid. Žabí obsádku by ale nemělo vyrušit ani tiché rozjímání ve dvou.