Výletníci, připravte se. Turistická sezona láká na výstavy i staré ceny

Jaro už je tu a je čas na výlety. Památky v Praze i okolí mají návštěvníkům co nabídnout.

Říká se, že turistická sezona v Praze nikdy nekončí. To ale neznamená, že na začátku té nové na návštěvníky metropole nečeká nic nového a zajímavého.

Rok od roku také stoupá zájem o netradiční návštěvnické zážitky. Roste počet těch, kteří místo do muzea či na hrad zamíří do podzemních kolektorů, čističek, vodáren nebo do zázemí metra. Unikátní projekt pojmenovaný Praha technická nabízí mimo jiné návštěvu podolské vodárny -Muzea pražského vodárenství, kde se návštěvníci dozvědí, jak se vyrábí pitná voda pro Prahu. Opačné zážitky jim nabízí Stará čistírna odpadních vod v Bubenči, kde uvidí, jak se likvidují splašky. Vodárna i čistička jsou navíc perlami industriální architektury.

Ještě větší zájem je o zážitky v metru. Jedenkrát měsíčně z kačerovského depa vyjíždí stařičká souprava původního ruského metra, která proveze zájemce po trase Kačerov - Nádraží Holešovice.

Jízda bývá dlouho dopředu vyprodaná, i když program zní na první pohled pro někoho možná obyčejně - prohlídka kabiny strojvedoucího, výhled do rozsvíceného tunelu metra, návštěva obratiště metra ve stanici Nádraží Holešovice a nahlédnutí do mnoha dalších, jinak nepřístupných, míst provozu pražské podzemní dráhy. To vše trvá zhruba dvě hodiny - stejně jako prohlídka na nějakém hradě či zámku.

Ten, komu nostalgické metro ujede před nosem nebo na něj nezbude místo, nemusí litovat. Už v sobotu přivítá střešovické Muzeum městské hromadné dopravy první letošní návštěvníky a zahájí tak již svou dvacátou sezonu.

„Jako každý rok, tak i letos čeká na návštěvníky řada překvapení. Mimo jiné bude k vidění i vybavená dopravní kancelář Elektrických podniků z dvacátých let minulého století, která se ještě letos dočká figuríny úředníka v dobovém oděvu,“ popisuje Monika Lojínová z tiskového oddělení dopravního podniku. Mezi exponáty se nově představí kolejový brus Schörling a se dnem otevření muzea se do pražských ulic opět rozjede nostalgická linka číslo 91.

Do zahrad

Dalším místem, které se otevře po zimní pauze, jsou zahrady. „Královskou zahradu jsme otevřeli už 1. dubna, na Jižní zahrady si návštěvníci musí počkat do léta, kdy se po dvouleté rekonstrukci otevřou,“ říká mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Návštěvníci Hradu se mohou těšit i na další novinky, třeba na nové prohlídky areálu s průvodcem. A dobrá zpráva z Hradu na závěr, zdražovat vstupné se nebude, ceny vstupného na Hradě zůstávají stejné jako loni.

Zavřeny zůstanou Palácové zahrady pod Pražským hradem, které spravuje Národní památkový ústav. „Zahrady čeká rozsáhlá rekonstrukce a zatím nevíme, odkdy budou otevřené,“ popisuje Zdeňka Kalová, mluvčí Národního památkového ústavu. V zahradách je totiž co opravovat. V posledních letech se o ně přel nájemce s památkáři a teď je potřeba leccos dohnat.

Posledního března se ze zimního spánku probudí i hrady a zámky. Po úspěchu loňského roku, který byl ve znamení Rožmberků, bude celý rok 2012 rokem Pernštejnů. Ve znamení pernštejnské rodinné historie je připravena řada velkých kulturních akcí. Nejvýznamnější z nich, výstava Pernštejnové a jejich doba, začne 3. května v Salmovském paláci na Hradčanech.

Proměna paláce

Výstava bude podle památkářů pozvánkou do objektů kdysi patřících tomuto slavnému moravskému rodu, jakousi ochutnávkou Pernštejnů a jejich světa. „Městský palác s relativně malými pokojíčky není klasický galerijní nebo muzejní prostor. První patro paláce proměníme v renesanční zámek s dobovým mobiliářem,“ uvedl náměstek Národního památkového ústavu pro správu památkových objektů Petr Svoboda.

Překvapit můžou i notoricky známé objekty. Třeba na hradě Křivoklátě je připravena nová expozice věnovaná světu matek a dětí. „Bude tu historický porodní sál, autentický téměř sto let starý porodní stůl a vše, co s tím souvisí. Celá expozice vrcholí úžasným souborem kočárků od poloviny devatenáctého století až do osmdesátých let minulého století,“ popisuje křivoklátský kastelán Luděk Frencl.

Na Karlštejně lidé poprvé vstoupí do soukromé oratoře Karla IV. A těšit se mohou i na výstavu fotografií památek UNESCO. Nové naopak nebudou ceny vstupného.