Výpalné za cloud v EU je prý výsledkem lobbistů a neznalosti

europoslanec ODS Edvard Kožušník

europoslanec ODS Edvard Kožušník Zdroj: CC BY-SA 2.0: Edvard Kozusnik

Na půdě Evropského parlamentu a Evropské komise se v současné době řeší návrh, který by rozšířil výběr autorských poplatků z tradičních paměťových nosičů či třeba tiskáren také na cloudová úložiště dat typu Dropbox a podobně. Europarlament už návrh na plenárním zasedání schválil. Podle europoslance Edvarda Kožušníka (ODS) za to mohou lobbistické aktivity a neznalost samotných poslanců.

„Celé to vidím jako produkt lobbistických zájmů,“ říká Kožušník v rozhovoru pro E15.cz. Kdo přesně by měl mít na takzvaném výpalném z cloudu zájem, nespecifikuje, uvádí ale, že existuje konkurence Googlu, Microsoftu, Dropboxu a dalších, která se aktivně snaží. „Evropský parlament byl dříve plný lobbistů skrze cigarety a energetiku, dnes je velice dohání lidé od IT a internetu,“ tvrdí Kožušník.

Evropská unie se díky aktivitě eurokomisařky pro digitální agendu Neelie Kroes navenek jeví jako velký bojovník za ICT, internetové služby, e-government a další technické vymoženosti, to ale evidentně neodráží skutečnost v rámci europarlamentu jako celku. „Velká část poslanců na plénu ani nevěděla, o čem vůbec hlasuje,“ říká Kožušník směrem k výpalnému. „Jedné mé kolegyni je například více než 80 let a tato oblast jde naprosto mimo ní,“ dává příklad.

Když se to hýbe, zdaň to

Situace kolem digitální agendy je na úrovni Evropy v podstatě podobná té z Česka – nikdo se o ní příliš nezajímá. Jedním z příkladů může být osekání rozpočtu na podporu broadbandu a dalších aktivit (z devíti miliard eur na jednu miliardu). Podobně jako u nás se v Bruselu ICT řeší především skrze tradiční průmysl.

Evropský parlament zmiňovaný návrh přijal díky 252 kladným hlasům s tím, že 122 jich bylo proti a 19 poslanců se hlasování zdrželo.

Budou nové volby a proces potrvá, dvířka už jsou ale pootevřená.

Přijetí návrhu každopádně ještě nemusí znamenat to, že skutečně dojde na realizaci. Na řadě je nyní Evropská komise, která vypracuje analýzu a studii a následně veškerý materiál zamíří k připomínkám na veřejnost do jednotlivých států. Tento proces může trvat zhruba rok. Mezitím se uskuteční nové evropské volby, což situací může zamíchat. „Dvířka už jsou ale pootevřená,“ varuje český europoslanec, který hlasoval proti návrhu.

Hojně diskutovanou zprávu předložila na základě připravených materiálu od právního výboru francouzská europoslankyně Françoise Castex, která na dotazy prozatím nereagovala. V kuloárech nicméně kolují vtipy, že jde o tradiční francouzské regulování všeho a všude. Podobně to ostatně vnímá i sám Kožušník, který ve svém prohlášení citoval bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana: „Když se to hýbe, zdaň to. Když se to i nadále hýbe, reguluj to. Když se to přestane hýbat, dej tomu dotaci.“

Kožušník už dříve ve zprávě uvedl, že zpráva o výpalném za cloud je „předstupněm k legislativnímu návrhu na povinné zpoplatnění kopírování digitálního obsahu pro osobní potřebu v online světě“ a zároveň upozorňuje na to, že podobné poplatky už jsou přežitek. „Mám pocit, že se zapomnělo, proč se před necelými deseti lety zaváděly poplatky z kopírek a paměťových médií. Tehdy nebyl digitální trh dostatečně rozvinut, občané si kopírovali digitální obsah a autoři na tom tratili. Dnes je ale situace zcela jiná. Digitální trh funguje, občané si pořizují převážně legální digitální obsah a existují funkční obchodní modely pro poskytování digitálního obsahu.“