Výprava za Arabelou a Rumburakem

Výstavu kostýmů a rekvizit z kultovního televizního seriálu Arabela hostí Vlastivědné muzeum v Olomouci.

Ocitnout se tak alespoň na chvíli v Říši pohádek a potkat tam Karkulku s vlkem.

Nebo na vlastní oči spatřit hrad, v němž spřádal své plány na uchopení moci v říši zlý černokněžník Rumburak. Tak vypadají sny dětí už několika generací. Jejich splnění teď mají na dosah. A nepotřebují k tomu kouzelný prsten ani cestovní plášť, protože bránu do pohádky mají otevřenou dokořán. Stačí jen vzít za kliku dveří Vlastivědného muzea, kde je v plném proudu výstava k více než tři dekády starému seriálu Arabela. Lákat návštěvníky bude do prvního ledna.

Série, kterou tehdejší Československá televize natočila v koprodukci se západoněmeckou společností z Kolína nad Rýnem, proslavila českou tvorbu po celém světě.

Není výjimkou, že seriál znají také v Jižní Koreji, Japonsku či Mongolsku a že při každé repríze v České televizi láme rekordy sledovanosti. „Výstava je určená všem, kteří mají rádi klasické české pohádky, ale zároveň je i poděkováním tvůrcům,“ říká jeden ze tří autorů výstavy Petr Lukas.

Poslední z prstenů

Není rozhodně od věci, pokud děti přiberou na výpravu za Arabelou i své rodiče, protože právě jejich generace na seriálu z konce sedmdesátých let „vyrůstala“. „Návštěvníky jistě potěší půvabná princezna Arabela s celou královskou rodinou, černokněžníkem Vigem, zlým Rumburakem, mocným Fantomasem a mnoha dalšími postavami,“ zve ředitel muzea Břetislav Holásek. K vidění budou také rekvizity z této kultovního série. Tou nejcennější je jediný dodnes zachovaný kouzelný prsten. Nebude chybět ani křišťálová koule, cestovní plášť nebo koruna a žezlo, které používal Vlastimil Brodský v nezapomenutelné roli krále Hyacinta.

Tvůrci výstavy hledali exponáty především v televizních skladech. Malí i velcí návštěvníci si mohou prohlédnout na padesát kostýmů královské rodiny a čarodějů první i druhé kategorie z původního seriálu i z jeho pokračování, které režisér Vorlíček natočil počátkem devadesátých let.

Arabelologové s dřívějším datem narození v občanském průkazu si připomenou také nikoli pohádkový, ale skutečný kolorit doby, v níž seriál vznikal.

„Výstava se totiž dotýká i estetického fenoménu sedmdesátých let, který je nerozlučně spjatý s tehdejším ideálem „moderní“ civilizace tolik obdivovaným rozmařilou princeznou Xenií,“ vysvětluje Lukas.
Zavzpomínat si na tehdejší mozaiku módních vlivů nechají ukázky z kostýmů z oné zvláštní doby. „Bohatá výprava televizního seriálu Arabela je totiž nepřeberným zdrojem představ o moderním komfortu. Domácnost Majerových či interiéry Parkhotelu jsou vybavené tak, že se nemusí bát pohostit královskou návštěvu. Xenie se pak s urozenou grácií stává doslova módní ikonou lidského světa,“ podotýkají tvůrci výstavy.

Možná přijde i vlk

Děti mají na výstavě možnost zapojit se přímo do života v Říši pohádek. Můžou si například vyzkoušet, jak by jim slušela královská koruna, nasadit si čepec Karkulčiny babičky a počkat v její posteli na příchod vlka nebo objevit tajemství kouzelné truhly.

Putovní výstava, která už procestovala nejeden zámek či hrad, má v Olomouci několik vylepšení. „Doplňuje ji historický nábytek ze sbírek muzea a v čase adventním a vánočním ji navíc krášlí vánoční aranžmá,“ dodává Holásek.

VÝSTAVA ARABELA

* Se vztahuje k původnímu seriálu Arabela z roku 1980 i k jeho pokračování z let 1990 až 1993.
* K vidění je padesát kostýmů a známé rekvizity včetně kouzelného prstenu.
* Některé předměty si návštěvníci mohou sami vyzkoušet.
* Otevřeno je každý den kromě pondělí a úterý od deseti hodin do pěti odpoledne.
* Dospělí zaplatí šedesát korun, děti, studenti, důchodci třicet korun
* Výstava potrvá do 1. ledna roku 2012.