Výročí týdne: Před 130 lety se narodila Agatha Christie

Agatha Christie je symbolem Británie třeba jako Big Ben nebo Wimbledon.

Agatha Christie je symbolem Británie třeba jako Big Ben nebo Wimbledon. Zdroj: Foto ara

Připravená dobývat svět literatury v roce 1920.
O publicitu Christie nestála. Občas se ale, stejně jako v 60. letech, nechala alespoň vyfotit.
Christie udělila práva na svá díla jedinému vnukovi Mathewovi Prichardovi, když mu bylo devět let.
Austin Trevor byl prvním hercem, který kdy ztvárnil ve filmu Hercula Poirota, ještě bez kníru.
Kenneth Branagh měl ve Vraždě v Orient Expresu oproti originálu odlišný knír.
9
Fotogalerie

Byla mistryní napínavých příběhů, fascinujících zvratů a nečekaných rozuzlení. Napsala na devadesát románů a sedmnáct divadelních her. Jejích knih se celosvětově prodalo přes tři miliardy výtisků a byly přeloženy do 103 jazyků. Řeč je pochopitelně o Agathě Christie, nej- známější spisovatelce všech dob. Dnes si připomínáme její nedožité 130. narozeniny.

Jak to všechno Agatha Christie mohla stihnout, není úplně jasné. Na vrcholu sil vydávala i čtyři knihy ročně. Trochu ve stínu pak zůstávají její divadelní hry. Přitom jedna z nich, Past na myši, drží v podstatě nepřekonatelný rekord divadelní branže, a to v délce uvádění jedné inscenace. Od premiéry v roce 1952 byla nepřetržitě uváděna až do 16. března 2020. A to za přerušení nemůže nezájem diváků, nýbrž nemoc COVID-19. Pro nedočkavce se obnovení v londýnském West Endu plánuje na říjen tohoto roku.

Christie projevovala nevšední zájem o literaturu již odmala a brzy začala sama psát. Na dětství vzpomínala ráda jako na šťastné chvíle plné radosti a porozumění. Byla dívkou z dobře zajištěných kruhů, nebyl proto problém vyrazit na studia do Paříže.

Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá. Její povídky různé časopisy zpravidla odmítaly, stejně se vedlo i několika prvním rukopisům většího rozsahu.

Skutečný průlom přišel v okamžiku, kdy ho již sama možná nečekala. V 31 letech se jí v roce 1921, na třetí pokus a po úpravě závěru, podařilo vydat první román, Záhada na zámku Styles. Přivedla v něm na svět detektiva Poirota, pro kterého našla inspiraci během válečných let, kdy v Británii skutečně pobývali Belgičané prchající před německou okupací. Detektiv Poirot hned v prvním příběhu přepsal pravidla detektivního žánru a především své autorce otevřel dveře k zajištěnému odbytu mnoha ještě úspěšnějších pokračování.