Výročí týdne: Thonet – muž, který pojmenoval židli

Průmyslová výroba v továrnách Michaela Thoneta se kvalitou i rozsahem vymykala tehdejší konkurenci.

Průmyslová výroba v továrnách Michaela Thoneta se kvalitou i rozsahem vymykala tehdejší konkurenci. Zdroj: Profimedia

Průmyslová výroba v továrnách Michaela Thoneta se kvalitou i rozsahem vymykala tehdejší konkurenci.
Průmyslová výroba v továrnách Michaela Thoneta se kvalitou i rozsahem vymykala tehdejší konkurenci.
3
Fotogalerie

Tonetka. Židle jednoduchých tvarů z ohýbaného dřeva. Svého času revoluční počin jak způsobem výroby, tak designem. Ne nadarmo si získala věčnou slávu především ve vídeňských kavárnách. Od úmrtí jejího tvůrce Michaela Thoneta uplyne zítra 150 let.

V polovině 19. století bylo běžné, že nábytek vyráběli truhláři a tesaři na míru, kusově. Thonet jako první přišel na způsob, jak z nábytku učinit spotřební zboží, vyrábět ho masově, a přitom kvalitně. Nejznámější výrobek, židle č. 14, se skládá z pouhých osmi kulatin a dvaceti vrutů. Podobně jako dnes byla již před 160 lety dodávána v plochých krabicích tak, aby si ji zákazník na místě mohl sám smontovat. Její nadčasové a elegantní tvary ji navíc činily oblíbenou i mezi vysokými společenskými vrstvami. Dodnes se jí vyrobilo přes 80 milionů kusů a je suverénně nejprodávanější židlí všech dob.

Název získala židle po svém vynálezci. Michael Thonet se narodil na konci 18. století v porýnském Boppardu. V malé dílně začal experimentovat s ohýbáním dřeva. U toho by možná zůstalo, kdyby na výstavě v Koblenci jeho výrobky nezaujaly rakouského kancléře Metternicha, taktéž rodáka z Koblence. S jeho podporou přesídlil do Vídně, kde založil novou továrnu. Protože se jeho výrobkům dařilo, založil další novou továrnu uprostřed bukových lesů v moravských Koryčanech. V roce 1861 následovala továrna v Bystřici pod Hostýnem.

Pro Bystřici, kde dodnes sídlí a vyrábí následnická firma TON (Továrna ohýbaného nábytku), tím nastal čas překotného vývoje a změn. Michael Thonet se totiž projevoval jako vizionář. Díky rozmachu továrny bylo celé město vybaveno v té době nevídanou vymožeností, vodovodem a kanalizací. Jeho synové později zřídili školu, požární sbor, nemocnici, nemocenskou pokladnu, a dokonce firemní školku.

Průmyslová výroba v Thonetových továrnách se kvalitou i rozsahem vymykala tehdejší konkurenci. Firma založila další továrnu v Halenkově, ale i v polském Radomsku, slovenském Uhrovci nebo v hesenském Frankenbergu. Thonet vybudoval vpravdě globální společnost s desítkami továren, desetitisíci zaměstnanci a s prodejnami po celém světě. Jeho impérium rozmetala až železná opona.