Výstava těl se vrací. Dvakrát větší

V Křižíkově pavilonu na Výstavišti bude k vidění výstava preparovaných těl The Human Body.

Před pěti lety vzbudila rozruch i pohoršení výstava preparovaných lidských těl v Lucerně. Teď do Prahy zamířila její obdoba The Human Body. Od soboty 10. března do neděle 10. června je k vidění na Výstavišti v Křižíkově pavilonu. Vstupné pro dospělé stojí 300 až 350 korun.

„Před pěti lety to byla úplně jiná výstava od jiného majitele a s jinými exponáty. Pokud mám obě výstavy porovnávat, ta naše je zhruba dvakrát tak rozsáhlá,“ srovnává Květa Havelková z pořadatelské agentury JVS Group.

Organizátoři návštěvníkům například předvedou, jak vypadá tělo lidí, kteří příliš nepečovali o své zdraví. K vidění tak bude třeba lidský organismus poškozený následkem přejídání a nedostatku cvičení nebo zdravé plíce, vedle kterých jsou zčernalé plíce kuřáka. „Nejde nám o to šokovat. Myslím, že naše výstava je především nejlepší učebnice anatomie všech dob,“ říká Havelková.

Těla z Číny

Těla na výstavě pocházejí z Číny. „Tam mají celostátní program, ve kterém mohou lidé nabízet své ostatky k vědeckým a výukovým účelům. Všechna těla jsou od anonymních dárců, kteří zemřeli přirozenou smrtí,“ upozorňuje Havelková.

Výstava je komponována do devíti tematických částí. Každá z nich je zaměřená na určitý tělní systém počínaje kostrou. Dále pokračuje přes svalový, nervový, oběhový, dýchací, trávicí, rozmnožovací a končí pohledem na lidské tělo v budoucnosti. Navíc je zde také galerie zaměřená zejména na chronologický vývoj od embrya po plod.

U každého exponátu je vysvětlující text a v prostorách se také pohybuje několik studentů medicíny, kteří návštěvníkům odpovídají na jejich dotazy.

Pražská výstava The Human Body sestává z více než dvou set exponátů celých těl a samostatných orgánů. „Asi nejzajímavější je takzvaný Red Man. Tvoří ho pouze kilometry žil a cév. Tedy žádné svalstvo, žádné kosti nebo podpůrný systém,“ poutá na výstavu Havelková.

THE HUMAN BODY

• 10. března – 10. června
• Křižíkův pavilon, Výstaviště
• Vstupné: 190–900 Kč, www.humanbody.cz

Jak se těla připravují:

1. Těla se nejprve ošetří chemikáliemi, které zabrání dalšímu rozkladu.
2. Pak je anatomové podle potřeby rozpitvají.
3. Vodu v exponátu vymění za aceton.
4. Exponát umístí do silikonové směsi a z acetonu vytvoří plyn, který pak nahradí polymerem.
5. Ten zatvrdne a výsledkem je suchý, nezapáchající, trvale zachovaný exponát.