Výstavba nejvyšší budovy v ČR startuje

Ve středu 20. dubna ve 13:30 hodin společnost AZ Tower oficiálně zahajuje výstavbu nejvyšší třicetipodlažní budovy AZ Tower v České republice. Tato výjimečná stavba vyroste v nově vznikajícím Jižním centru, kterému se začíná přezdívat brněnský Manhattan. Generálním dodavatelem díla je akciová společnost PSJ, která se v minulosti podílela na dostavbě pankráckého objektu CITY TOWER, současné nejvyšší budovy v Česku. AZ Tower ji včetně svého vysílače převýší o dva metry na rekordních 111 metrů. Stavba nákladově obnáší přes 800 milionů korun bez DPH a její dokončení je plánováno za 25 měsíců od oficiálního zahájení.

Stavbu navrhla brněnská architektonická kancelář Burian a Křivinka pro společnost AZ Properity, s.r.o., která bude ve spolupráci s PSJ, a.s. zajišťovat kompletní řízení celého projektu AZ Tower. „První kontakt s touto společností jsme navázali zhruba před rokem. Konstruktivní jednání postupně vyústilo v menšinové investorské připojení naší společnosti k tomuto unikátnímu projektu. Věřím, že se tento velký návrat PSJ na brněnský stavební trh zařadí do plejády našich nejvýznamnějších stavebních realizací,“ uvedl ředitel úseku pozemních staveb PSJ, a.s., Ing. Jiří Pech.

Architektonicky výrazná budova vyroste mezi ulicemi Pražákova a Heršpická poblíž M-Paláce. Nová brněnská dominanta bude složená ze dvou bloků, mezi které bude vložen tubus s komunikačním jádrem – schodištěm a výtahovými šachtami. Celý projekt nabídne svým novým majitelům přes 17 tisíc metrů čtverečních maloobchodních, kancelářských a apartmánových ploch. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 265 aut. V přízemí budovy se bude nacházet atrium s recepcí, obchody, kavárna, zasedací sály a archiv. Ve třetím patře vznikne restaurace. V posledních šesti podlažích je navrženo 12 apartmánů, přičemž ve 28. a 29.NP se nachází luxusní mezonet s venkovním bazénem. Díky této koncepci se všechny apartmány zařadí na dlouhou dobu mezi nejprestižnější a nejvýše umístěné v České republice. Ostatní patra budovy jsou určené pro administrativní a komerční prostory. V přilehlé budově, jež bude součástí objektu, je navržen komplex autosalónů, vč. autoservisu osobních automobilů a zasedací sály. Tento komplex bude zakončen prosklenou osmipatrovou věží, ve které budou vystaveny osobní automobily.

Výjimečnost a originalitu AZ Toweru zajistí nejen jeho výška a úžasné rozhledy na Brno a Pálavu. Na první pohled zaujme především netradiční zalomení a deformace jednoho z bloků fasády. Ta bude tvořena velkými lesklými glazovanými obklady dvou odstínů. Terakotová barva odrážející sluneční paprsky bude postupně přecházet v bílou splývající s oblaky. Samostatnou kapitolou jsou použité technologie mrakodrapu, který je od prvních architektonických studií řešený jako nízkonákladová budova. Třicetimetrové hloubkové energetické piloty, které budou v Česku zcela jedinečné, budou díky tepelným čerpadlům v zimě jímat teplo a v létě ochlazovat. Unikátní je také systém kombinace přirozeného a nuceného větrání v kancelářích a apartmánech. Je také plánováno, že celou jižní fasádu výtahové šachty, která má celkovou plochu sedm set metrů čtverečních, pokryjí fotovoltaické panely, které by mohly sloužit jako zdroj elektrické energie a dodávat ji do společných prostor budovy.