Výstavba průmyslových hal v Česku ve třetím čtvrtletí ožila

Ve třetím čtvrtletí se v Česku postavilo přes 43 000 čtverečních metrů nových industriálních nemovitostí. Za celé první pololetí přitom vzniklo pouze 30 000 m² těchto prostor. Výstavba je však podstatně slabší oproti stejnému období v předešlých dvou letech, loni ve třetím čtvrtletí vyrostlo 142,000 m² a předloni 82 tisíc m². Uvedla to poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).

„Potvrzuje se naše očekávání poklesu nové výstavby. Velmi důležitým faktorem proto jsou a budou rekonstrukce stávajících hal a parků. Rekonstrukce vyžaduje výrazně nižší finanční zdroje a současně představuje menší riziko, obzvláště v zavedených lokalitách,“ říká vedoucí pronájmu průmyslových ploch v C&W Jaroslav Kaizr. „Životnost moderních průmyslových hal je zhruba 15 až 30 let. Haly postavené na začátku století se dostávají na hranici životnosti a majitelé do nich musí investovat, aby udrželi krok s konkurencí. Zlepšení osvětlení, izolace či oprava podlah jsou nutnou podmínkou pronájmu starších hal, nájemci i tak v těchto halách požadují nižší nájemné než u hal novějších. Zejména nadnárodní společnosti stále častěji kladou otázky týkající se zelených prvků v logistických areálech a tlačí majitele k modernizaci,“ dodává Kaizr. V prvním pololetí dokončily nové haly CTP a VGP, ve třetím čtvrtletí do nabídky nových hal vstoupil developer Goodman se svým parkem v Mladé Boleslavi a novou halu postavila i společnost Contera v Teplicích. V Brně zahájil výstavbu developer Raiffeisen – Leasing, staví zde také VGP a CTP.

Od začátku roku se pronajalo přes 440 tisíc m² moderních hal, z toho 177 tisíc m² ve třetím čtvrtletí. Loni se za první tři kvartály pronajalo 607 000 m², z toho ve třetím kvartále 302 000 m². Největší zájem ve třetím čtvrtletí tohoto roku byl o Prahu (65 tisíc m²), která je dlouhodobě velmi stabilním trhem. Další zájemci směřovali hlavně do Jihomoravského a Středočeského kraje. Potvrdil se trend snížení podílu nových poptávek, zatímco během loňských prvních tří čtvrtletí tvořily nové smlouvy podíl na celkových pronájmech 52 procent, tento rok je to jen 40 procent. Většina podepsaných smluv jsou prodloužené existující smlouvy či expanze stávajících smluv.

Podíl nepronajatých ploch vzrostl o necelé procento – ke konci září činil 8,4 procenta (v červnu 7,6 procenta). Zvýšení podílu nepronajatých ploch je dáno zejména slabší poptávkou. „Podíl volných ploch je stále pod úrovní, kterou lze považovat za zdravou, tato hranice se pohybuje kolem 10 procent. Nadále tedy existuje prostor pro další výstavbu, a to zejména v lokalitách s nepronajatostí nižší než republikový průměr,“ dodává Kaizr.