Vzhůru do oblak!

Výškové budovy od druhé poloviny 19. století, kdy v USA vyrůstaly jejich první generace, značně pokročily na cestě do nebes...

Výš a výš stoupaly mrakodrapy světa až k současné jedničce, 818 metrů vysokému dubajskému hotelu Burj Khalifa. Některé z nich nedošly nejdále ve šlépějích babylonské věže, zato zaujaly pozoruhodnými architektonickými koncepty.

#####Pláž nad Singapurem

„Hlavní výzvou pro mě bylo smíření obrovských rozměrů budov s lidským měřítkem,“ říká ke zvolenému konceptu architekt. Dalším oříškem k řešení byly ovšem technické záležitosti. Každá z fasád je tvořena jiným způsobem – východní strana se vyrovnává s horkem v zeměpisných šířkách blízkých rovníku pomocí hluboce zapuštěných terasovitých balkonů, zatímco západní stěnu chrání před akumulací tepla dvojitá clona skel s kolmo posazenými skleněnými lamelami spuštěnými po celé délce budovy. Nestavělo by se na asijském kontinentu, kdyby se k architektonickému záměru nemohli vyjádřit také mistři východního učení o zdravém prostoru – feng-šuej. „Konzultace s mistry feng-šuej byla součástí procesu, protože to bylo důležité pro místní obyvatelstvo… Když byla visutá plošina položena na vrcholy všech tří věží, spojila je do soudržného celku a vytvořila symbolickou bránu do Singapuru,“ doplňuje autor projektu, zakladatel Safdie Architects, jehož kanceláře dnes najdeme v Kanadě, USA, Izraeli a právě v Singapuru.

www.msafdie.com © Marina Bay Sands

#####S hlavou v nebesích

The Cloud neboli Mrak nazvali svůj mrakodrap holandští MVDR. Dvě věže, jižní vysoká 260 metrů a severní o výšce 300 metrů, se budou v roce 2015 tyčit v oblasti Yongsan v jihokorejském Soulu. Přestože se projekt o užitné ploše 128 000 m2 začne stavět v obchodní čtvrti, jeho developerský záměr je především rezidenční. Dva monumenty, nižší o 54 a vyšší o 60 patrech, bude přibližně v jejich polovině spojovat hmota o objemu 10 pater zdálky připomínající obraz mraku rozložený na jednotlivé pixely. Nekonvenční pojetí odlišuje projekt od klasických rezidenčních staveb, neboť v Mraku se skrývá prostor pro sociální život jeho obyvatel – restaurace, kavárny, bazény, wellness, fitness a konferenční centrum. Plošiny jednotlivých „pixelů“ slouží k založení množství rozmanitých zahrad apatií, jež poskytnou útočiště, soukromí a v některých případech doplní luxusní byty o prvek zeleně. Nejvyšší patro obou věží je rezervováno pro střešní apartmá s vlastní zahradou.

„Zelené“ části mrakodrapu si vzala na starost Martha Schwarz, krajinná architektka sídlící v Londýně. Jak uvádí, její návrhy pohybující se na pomezí urbanismu a umění mají především přispět k udržitelnosti života moderních měst. MVDR tedy spojili své mnohaleté snahy o ekologickou a udržitelnou architekturu s tou pravou osobností, která jim dodá nový a dostatečně „zelený“ rozměr.

www.mvdr.nl © MVDR

#####Obětní nádoba Normana Fostera

Pouhých 100 metrů vysoké sídlo CITIC Bank v čínském Chang-čou roste od loňského roku pod taktovkou mezinárodního architektonického ateliéru Foster + Partners. Mezi mrakodrapy mnohem výraznějších rozměrů v nově vznikající obchodní čtvrti v blízkosti řeky Qian Jiang však zaujme na první pohled výraznou bronzovou kresbou fasády. Mřížoví ostře rámující tvar budovy, která se do výšky rozšiřuje ve tvaru písmene V, září do dálky a zvýrazňuje tak odkaz autorů ke staré čínské tradici. Do šíře rostoucí objem má totiž naznačit růst hojnosti, stejně jako odkazovat ke kultovním bronzovým nádobám z dynastie Čou, symbolům bohatství, úcty a stability. Jednotlivá patra rozšiřující se společně s rostoucí výškou budovy vytvářejí pro uživatele kanceláří panoramatický výhled na řeku a přilehlé náměstí. „Naší výzvou bylo vytvořit novou dominantu, která bude harmonicky ladit se svým okolím, a přesto bude mít vlastní integritu a charakter,“ vysvětluje David Nelson, šéfdesignér Foster + Partners.

Do vnitřní části věže připomínající fasety drahých kamenů vede monumentální brána zvýrazněná 30metrovým trojúhelníkovým portálem. Atrium zachovává lomenou strukturu patrnou zvnějšku budovy a prochází celou výší 20 pater. Konstrukce tedy skutečně připomíná dutou nádobu, jejíž útroby napomáhají během některých ročních sezon přirozené ventilaci. Po obvodu pak ověnčí nejvyšší patro stavby započaté v loňském roce řada otevřených parků a velkorysá zimní zahrada s VIP klubem a jednacím sálem pro prominentní vedení CITIC Bank.

www.fosterandpartners.com © Foster + Partners

#####Zrcadlení

Po okružní přehlídce nejnovějších výškových budov Asie se vracíme zpět do výchozího bodu Singapuru, tentokrát do zátoky Keppel Bay. První rezidenční projekt Daniela Libeskinda na asijském kontinentu zvíci 275 000 m2 byl pod názvem Reflections dokončen s uzavírajícím se loňským rokem a slavnostní otevření se uskutečnilo letos v březnu. Šest věží tvoří páry propojené vzdušnými mosty osázenými zelení, jež vytvářejí dominantní pozadí dalším jedenácti nízkopodlažním vilám. Nízké domy usazené podél pobřeží a obklopené parkem s množstvím bazénů dodávají projektu lidský rozměr, ukotvují ho k zemi a zároveň působí jako optický přechod od mořské hladiny k nejvyšším vrcholům. Dvojice mrakodrapů, vždy o 41 a 24 patrech, se k sobě naklání v ladných křivkách tak málo podobných obvyklým Libeskindovým ostrým liniím. Střechy věží zakončuje ocelové mřížoví, jež chrání zahrady se vzrostlými stromy.

Fasádu z eloxovaných aluminiových panelů prokládají obrovské skleněné desky, které společně tvoří „plátno“ pro odraz her vodní hladiny přístavu, pohybu mraků na modrém nebi i okolního ruchu velkoměsta. Odtud tedy jméno rezidenčního komplexu Reflections neboli Zrcadlení s celkovou kapacitou 1129 luxusních apartmánů, z nichž ani jeden prý není stejný. Keppel Bay Reflections jsou zkrátka příští dobrou adresou pro mezinárodní obchodní klientelu. Sousedí totiž s parkem Labrador, oblíbenou turistickou destinací Singapuru – horou Mount Faber a výstavním golfovým areálem Sentosa.

www.daniel-libeskind.com © Courtesy of Keppel Bay Pte Ltd-a Keppel Land Company

#####Ekologická banka

Z Asie do Polska se přesuneme díky nové budově banky UBS, která má do roku 2016 nahradit původní palác Ilmet z roku 1997. Dnes již nevyhovující objekt překoná stavba vysoká 188 metrů, a doplní tím rozrůstající se panoráma mrakodrapů varšavské finanční čtvrti. S koncepcí tří různě vysokých, na sebe těsně napojených modulů s 60 000 m2 užitné plochy zvítězili v mezinárodní soutěži dánští architekti Schmidt Hammer Lassen, kteří se během 25 let své působnosti rozrostli ze skandinávské oblasti do Londýna i Šanghaje. Otevřené lobby Office Tower Warsaw dovoluje volný průchod nejen zaměstnancům, ale každému, kdo zatouží projít z předního náměstí s parkovou úpravou do historické části města za tyčícími se věžemi. Prostorné lobby na úrovni ulice kopíruje stropem zkosený tvar střech a naznačuje tak skulpturální pojetí objektu.

Architektům však nejde pouze o umělecký dojem tří k východu směřujících bloků se zlatými hroty. Jak je u severských národů zvykem, velký důraz je kladen i na ekologické konstrukční zásady. Svažité střechy pokrývají fotovoltaické panely a systém k zachycování dešťové vody, dále využitelné v běžném provozu banky. Celoprosklená, plasticky jemně rytmizovaná fasáda zajišťuje maximální množství denního světla v interiérech a zároveň umí nahradit funkci slunce odstiňujících okenic. Díky do detailů dovedené snaze snížit spotřebu energie aspiruje Office Tower Warsaw na certifikát LEED pro nízkoenergetické stavby, což je v případě mrakodrapů stále ještě výjimkou.

www.shl.dk © vizualizace Schmidt Hammer Lassen architects