Vzkaz ze zámků v Polabí: Pustíme lidi do míst, která ještě neviděli

Zimní pauza končí. Na Kačině, Loučeni a ve Žlebech se pilně smýčí, vrcholí přípravy na start turistické sezony. Začne už za měsíc. FOTOGALERIE

Rutina a stereotyp? Na zámcích v Polabí nic takového není. Provozovatelé turistických atrakcí se musejí chovat jako zdatní obchodníci a dumat, jak nejlépe zařídit, aby se k nim lidé vraceli. Recept na to je na pohled snadný: zřídili nové expozice a chystají novinky v návštěvním programu.

Na Loučeni u Nymburka, ve Žlebech i na Kačině poblíž Kutné Hory pustí turisty do prostor, které až dosud nebyly přístupné.

„V podkroví zámku jsme oživili ateliér kněžny Marie Thurn-Taxis,“ uvedl manažer loučeňského zámku Jiří Senohrábek. Expozice bude otevřena při Dnech evropského kulturního dědictví a nejspíš se stane součástí „supervelkého“ prohlídkového okruhu.

„Zvažujeme, že ke stávající prohlídce zámku přidáme ještě návštěvu podkroví a zámeckého kostela,“ řekl Senohrábek. Zatím nedokáže odhadnout, jaký to bude mít u návštěvníků ohlas, v záloze však má ještě chystanou exkurzi do zámeckého sklepení.

Národní zemědělské muzeum, jež sídlí na Kačině, rozšíří svou expozici. Ze sklepení se rozroste do rekonstruovaného prvního patra zámku.

„Naši údržbáři se proměnili v modeláře a vytvářejí repliky nářadí a zmenšeniny objektů,“ popsala přípravu nové výstavy s názvem Venkov v proměnách staletí Alena Štecherová, zástupkyně ředitele pobočky muzea, jež empírový zámek spravuje.

Ve Žlebech po opravě znovu nastěhují západní křídlo stavby, jehož dřevěné konstrukce před časem napadla dřevomorka. Během restaurátorských prací návštěvníci místnostmi jen procházeli, teď tam znovu najdou vybavení reprezentačních sálů šlechtické rodiny Auersperků.

Vstupné? Nejspíš podraží

Nový žlebský kastelán Tomáš Řehoř usiluje také o zpřístupnění lidem dosud zapovězených prostor tak, aby prohlídková trasa byla jednosměrná. „Doteď skupiny návštěvníků vstupovaly a odcházely po stejných schodech,“ uvedl Řehoř. Pokud se povede připojit prostory včetně kuchyňského schodiště, vstupné o pětinu podraží.

I na Loučeni nejspíš zahýbají s cenou lístků. „O maximálně deset korun zdražíme kombinovanou vstupenku do parku a do zámku,“ řekl manažer loučeňského zámku Senohrábek.

Než se však na začátku dubna objeví na vratech pomyslná cedulka s nápisem „Otevřeno“, musí se v objektech uklidit. Prachovky, hadry, kýble s vodou, mytí oken, podlah, rekonstrukce a restaurátorské práce, opravy elektrických rozvodů a instalace nových sbírek. Nač si v souvislosti s úklidem člověk vzpomene, to se na zámcích v zimě děje.

Například na Kačině. V rozlehlých sálech právě startuje generální úklid. Dvěma uklízečkám pomáhají i další zaměstnanci. „Začínáme brzy, protože naše prostory jsou obrovské a lidí je tak akorát,“ řekla Štecherová. „Drhnou podlahy, a pokud teploty dovolí, konzervují nábytek,“ dodává.

Uklízí se i ve Žlebech. „Například musíme spustit všechny lustry a umýt je. Je to dost pracné,“ řekl kastelán Řehoř.

Na zámku Loučeň se ve velkém myjí okna. Jsou jich desítky. „Nejproblematičtější na očistu je okno, jež odděluje oratoř od zámeckého kostela,“ říká manažer zámku Senohrábek. „Okno je v úrovni patra, vysouvací. Když se vysune nahoru, zakryje polovinu své plochy, kterou je potřeba umýt,“ komentuje úklidovou lapálii.

Údržba se netýká jen interiérů, ruce zaměstnanců se věnují i okolí zámků. „Vítr v posledních letech dává parku pořádně zabrat, proto chystáme obnovu vichřicemi poškozených partií,“ řekl žlebský kastelán Řehoř.

Na Loučeni zůstal park s už proslulými labyrinty otevřený i přes zimu. Pracovníci zámku tak museli i během sněhové kalamity dbát na to, aby cestičky zůstaly průchodné.

Byť návštěvnost památek ve středních Čechách rok od roku klesá, na nezájem lidí na zámcích v Polabí nežehrají.

Ve Žlebech mají návštěvníků tak akorát. „Loni přišlo pětačtyřicet tisíc lidí, hranice je na šedesáti tisících. Vyšší počet by už objekt poškozoval. Ale tak je to u každé památky. Žádný zámek nestavěli proto, aby se v něm vystřídaly tisíce lidí ročně,“ uvedl Řehoř.

Nedalekou Kačinu minulý rok navštívilo dvaadvacet tisíc lidí. Proti dřívějšku ubylo školních zájezdů, propad v počtu zájemců o prohlídku klasické expozice dohání úspěch jednodenních zámeckých slavností spojených s trhem. „Návštěvnost takové akce se blíží dvěma tisícům lidí za den,“ pochvaluje si kastelánka Štecherová.

Táhne program navíc

Naopak na Loučeni si na úbytek zájezdů školáků a studentů stěžovat nemohou. Například během adventních prohlídek tady přivítali na dva tisíce školou povinných dětí a studentů.

„Dětem jsme rozdávali hračku, čokoládový pamlsek a zámkem je provázela kněžna,“ uvedl manažer Senohrábek.

Na netradiční programy vsadí na Loučeni i letos, zámeckou slavnost uspořádají každou první sobotu v měsíci. O motivaci mají postaráno. „Vloni zámek navštívilo 94 500 lidí. Letos chceme překonat stotisícovou hranici,“ přeje si Senohrábek.

K vysněné metě vykročili už v zimě. Ostatně jako všude.