Vznik superoperátora opět ve hře. Verizon nabízí Vodafonu 130 miliard dolarů

Vodafone (ilustrační foto)

Vodafone (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Jedna z největších transakcí v oblasti mobilní komunikace je znovu na stole. Americká telekomunikační firma Verizon Communications znovu jedná s Vodafonem o odkupu podílu 45 procent v mobilním operátorovi Verizon Wireless. Jde o podnik, který v USA provozují Verizon a Vodafone Group společně. Cena by měla činit údajně 130 miliard dolarů.

Verizon Wireless je se 100 miliony zákazníků největším mobilním operátorem v USA a obě společnosti jej vytvořily v roce 1999. Pokud by se prodej uskutečnil, šlo by o jednu z největších firemních transakcí v historii.

Definitivní dohoda by měl být oznámena už příští týden, napsal s odvoláním na důvěryhodné zdroje deník Wall Street Journal. Vodafone jednání potvrdil bez dalších podrobností.

Verizon už několik let tvrdí, že by zbylý podíl ve Verizon Wireless koupil, obě firmy se však dosud nikdy nebyly schopny dohodnout na ceně ani dalších aspektech. Odkup podílu ve společné firmě obě společnosti řešily už na jaře. Ale navrhovanou cenu 100 miliard, z nichž polovina by byla v hotovosti a polovina v akciích, analytici odmítli jako příliš nízkou. Hodnota podílu Vodafonu prý dosahovala 120 miliard dolarů.

„Vodafone potvrzuje, že jedná s Verizon Communications o možném prodeji majetku Vodafonu v USA, jehož hlavní částí je 45procentní podíl ve Verizon Wireless,“ citovala prohlášení Vodafonu BBC. „Není však jisté, že dosáhneme dohody,“ upozornila firma.

Předseda Vodafonu Gerard Kleisterlee minulý měsíc uvedl, že firma bude vážně uvažovat o jakékoli nabídce na odkup podílu ve Verizon Wireless, pokud bude mít nabídka pro investory vyšší hodnotu, než bude hodnota podílu v daném okamžiku.