Yucatan nabízí dávnou civilizaci i divy přírody

Mexický poloostrov Yucatan

Mexický poloostrov Yucatan Zdroj: Tomas Hajek

Mexický poloostrov Yucatan
Mexický poloostrov Yucatan
Mexický poloostrov Yucatan
Mexický poloostrov Yucatan
Mexický poloostrov Yucatan
6
Fotogalerie
Právě tady se zrodila jedna z nejstarších civilizací světa. Právě zde vznikly stavby, jejichž smysl se dodnes nepodařilo spolehlivě vysvětlit a řada vědců si láme hlavu, jak byly vůbec postaveny. Yucatanský poloostrov ve středoamerickém Mexiku je protkán komplexy, jejichž autorství je připisováno starým Mayům. Jeden z nejznámějších – Chichen Itzá – si právem připsal titul novodobého divu světa. Pozoruhodných míst je tu však daleko víc.

Návštěva z vesmíru

Oslňující starobylé město Palenque, perla mayské kultury, je známé také díky Erichu von Dänikenovi, který na náhrobní desce v chrámu Nápisů – Templo de las Inscriptiones spatřil reliéf, jenž nazývá „astronaut“. Däniken jej popisuje jako jezdce na kosmickém motocyklu. Podle něj jde o důkaz toho, že Mayové měli styky i s mimozemskými civilizacemi. Reliéf byl ukryt v hrobce objevené pod jednou z desek podlahy chrámu. Uprostřed šestadvacet metrů vysoké pyramidy chrámu Nápisů byla v roce 1952 nalezena také krypta Hanaba Pakala, panovníka v Palenque, a návštěvníci se dnes mohou podívat až do pohřební komnaty. Jisté je, že tato lokalita vzbuzuje dodnes řadu otázek i u těch nejrenomovanějších badatelů po celém světě. A tak nás určitě v souvislosti s Palenque ještě čeká řada zajímavých objevů.

Historie ukrytá v pralese

Mnohé mayské památky nejsou vystaveny na odiv tak jako přístavní Tulúm a i zkušený cestovatel je musí hledat. Typickým příkladem skrytých skvostů je město Yaxchilan, které je dosažitelné pouze na lodi. Z centra Escudo Jaguar na konci městečka Frontera Corozal si pronajmete loď. Cesta po řece Usumacinta k městu trvá asi hodinu. Vydejte se na Yaxchilán brzy ráno, budete si připadat jako skuteční objevitelé. Většina budov je totiž ještě v částečném zajetí pralesa. I tak ale nemůžete přehlédnout nádherně vymalované překlady na dveřích. Ty zobrazují rituální obřady mayských vládců, často vyžadující krvavé oběti.

Hadí schodiště

Jistě nejpozoruhodnější mayskou památkou je známý komplex Chichen Itzá. Zcela zaslouženě si toto starobylé město v roce 2007 vydobylo titul novodobý div světa. Nejznámější stavbou areálu je krásná obří pyramida zasvěcená bohu slunce a nebes Kukulkánovi. Každá ze čtyř stran stavby je vybavena schodištěm vedoucím na vrchol. Jedno z nich je však ozdobeno po celé délce kamennými hady s obrovskými hlavami u země. Právě na něm lze prý v den jarní rovnodennosti pozorovat jakýsi optický klam, díky němuž hra slunce a stínu hady rozvlní a ti pak vypadají, jako by se plazili dolů z pyramidy. Tento jev dokazující mayskou precizní znalost astronomie se do Mexika vydávají sledovat ročně tisíce zvědavců z celého světa. Navštívit všechna důležitá místa v Chichen Itzá zabere celý den, přesto bych doporučil stejně jako na ostatních památkách začít prohlídku brzy ráno. Brány komplexu se otevírají již v osm hodin a vy se tak minimálně v první fázi můžete vyhnout nejen pekelnému horku, ale také davům turistů, které začnou chrlit autobusy kolem desáté hodiny.

Čtěte také:

Už víme, proč Mayové předpověděli konec civilizace

Civilizaci Mayů pohřbila sucha

Karibské pláže pro boháče i baťůžkáře

Při návštěvě Mexika, ať jste se pro ni rozhodli z jakéhokoli důvodu, se nemůžete alespoň jedné prohlídce některé z mayských památek vyhnout. A také by to byla škoda. I když jste se do Mexika vydali jen povalovat na karibských plážích, budete mít jednu z pozoruhodných památek na dosah ruky. Starověké město Tulúm si totiž Mayové postavili přímo na březích Karibiku a návštěvníci tak mohou dodnes obdivovat jeho krásu. Tulúm je místem, kde se nejčastěji potkávají hosté z obřích hotelových rezortů rozesetých po plážích od Cancúnu až po hranici s Belize a obyčejní baťůžkáři, kteří se rozhodli projet Mexiko po vlastní ose.

I ten nejdrsnější cestovatel se totiž občas rád rozplácne na písčitou pláž a nechá si kotníky omývat teplou mořskou vodou. Obzvláště když je to voda karibská. Tulúm byl přístavním městem, či spíše pevností. Původní obyvatelé žili ve městě ještě pětasedmdesát let po prvních dobyvatelských pokusech Španělů. Řada ostatních starobylých mayských sídel přitom byla opuštěna dávno před příchodem Evropanů. I dnes můžete vidět pozůstatky historických budov, po nichž se prohánějí leguáni. Bonusem k nezaplacení je dřevěné schodiště vedoucí z rozpálených tulúmských ruin přímo na jednu z krásných karibských pláží.

Jak se tam dostat? Do Mexika se z Evropy nejčastěji létá do hlavního města Mexico City nebo do karibského letoviska Cancúnu. Letenky se pohybují dle sezony kolem dvaceti tisíc do hlavního města a pětadvaceti tisíc korun do Cancúnu.
Co ochutnat? Yucatan nabízí skvělou yucatanskou či mayskou kuchyni. Za zmínku stojí jistě cochinita pibil, specialita z vepřového masa. Nebo pollo en relleno negro – kuřecí maso v omáčce z černých paprik, které sice vypadá jako kus ryby v asfaltu, ale chutná skvěle. V Escudo Jaguar vám jistě personál restaurace nabídne sopa de Azteca – výtečnou studenou polévku. V ulicích se však setkáte i s různými specialitami, jako jsou cvrčci na chilli nebo červi z agáve, kteří se přidávají do tradiční mexické kořalky mezcal.
Ochlazení v jeskyni Když budete mít už po krk památek a navíc budete unaveni horkem a ostrým sluncem, vydejte se pod zem. Poloostrov Yucatan je plný útvarů, které poskytují úkryt, chlad a relaxaci. Jmenují se cenotes a jsou to staré jeskyně s křišťálově modrou chladivou vodou. Pod sebou uvidíte do hloubky několika metrů, spatříte ryby, jak plují pod vámi. Nad hlavou ale nebudete mít kamenný strop. Ten se v dávných dobách propadl a nyní je skrze něj vidět nejen prales, ale často i blankytně modrá obloha.

Autor je publicista