Z Asie přivezl Liberečanům dárek. Vzácnou komáří infekci

Lidé na dovolených riskují, že onemocní. Nechtěný suvenýr z dalekých cest si už přivezla řada Liberečanů.

Úporné bolesti břicha, nutkání neustále chodit na toaletu, pocit žízně a zvýšená teplota trápily Janu Rydvalovou z Liberce už po cestě domů z vysněné dovolené v Egyptě. Obtíže trvaly i po příjezdu, a tak vyhledala pomoc lékaře. Dozvěděla se, že je klasickým případem dovolenkáře, který si přivezl „nepříjemný dárek“ z exotické země.
A přitom stačilo dodržovat několik hygienických pravidel.
„Dneska vím, že už nebudu tak neopatrně ochutnávat dobroty na ulici. Dám si větší pozor, příště bych si třeba mohla přivézt i horší nemoc,“ slibuje postižená žena. Stala se jedním z tisíců lidí, které postihla nemoc z dovolené. „Průjmová onemocnění jsou velmi často způsobená u cestovatelů bakterií E. coli. Kromě nich si lidé hodně vozí z dovolených domů také respirační onemocnění,“ říká vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová.
Důvodem je skutečnost, že úroveň hygieny je v mnoha dovolenkových zemích nižší než u nás. Lidé nejsou na exotické mikroby zvyklí a reagují průjmem. Týká se to například Egypta či Tuniska.
„Stačí ale, když turisté budou dodržovat základní pravidla a mohou se tak většině průjmových onemocněních vyhnout,“ zdůrazňuje Prattingerová. Zároveň přidává rady: není vhodné pít vodu z místních vodovodů, používat led do nápojů. Dále doporučuje nejíst ovoce z trhů a koupené na ulici bez omytí nezávadnou vodou, vyhýbat se jídlům od stránkařů. Dobré je i při návštěvě restaurace raději kupovat jídlo v době, kdy není špička a třeba na přípravu masa mají kuchaři víc času. Tak se ke strávníkovi dostane dostatečně propečené. „A samozřejmostí je po použití toalety umývat si ruce. Bohužel toto základní pravidlo stále dost lidí nedodržuje,“ podotýká epidemioložka.
Samotnou kapitolou jsou exotičtější choroby, které sice tolik lidí domů z dovolených nevozí, ale i na Liberecku se objevují. Letos ještě žádnou vážnější chorobu odborníci nezachytili. Bohaté zkušenosti ale mají z dřívějška.
„Před časem si jeden pacient dovezl dokonce japonskou encefalitidu. Jde o závažné onemocnění přenášené komárem. Byl to jediný případ zaznamenaný v České republice,“ vzpomíná Prattingerová. V Libereckém kraji lékaři ošetřovali i pacienty s malárií, břišním tyfem či bacilární úplavicí. Ta je snadno přenosná, vzhledem k velmi malému množství bakterií, které stačí onemocnění vyvolat. Výjimkou není ani importovaná klíšťová encefalitida. Ideální je před cestou do exotických destinací zjistit, jestli je vhodné se chránit třeba očkováním. Základní informace získají lidé už i v některých cestovních kancelářích, u obvodních lékařů nebo v očkovacích centrech.
„Lidé využívají služby center, povědomost o cestovní medicíně roste a lidé se objednávají s předstihem. Nicméně zdaleka ne všichni radu vyhledají,“ říká primář infekčního oddělení Krajské nemocnice v Liberci Adam Vitouš.

Povinné očkování

Podle něj by cestovatelé měli získávat informace o očkování alespoň čtyři až šest týdnů před odjezdem. Plán se přizpůsobuje každému zájemci individuálně. „Do některých zemí je některé očkování dokonce povinné a před vstupem na jejich území musí turista prokázat záznam v mezinárodním průkazu o tom, že byl minimálně před deseti dny očkován proti žluté zimnici,“ zdůrazňuje Vitouš. Mezinárodní zdravotnická organizace doporučuje i očkování proti hepatitidě B.

Kolik stojí očkování

Břišní tyfus 500 korun Dětská obrna inaktivovaná 500 korun
Chřipka 250 korun
Cholera 2000 korun (dvě dávky)
Klíšťový zánět mozku 1800 korun (tři dávky)
Meningokoková meningitida A+C 500 korun
Meningokoková meningitida A+C+Y+W 1550 korun
Meningokoková nákaza C-konjug 850 korun
Plané neštovice 3000 korun (dvě dávky)
Spalničky, příušnice, zarděnky 700 korun
Tetan 300 korun
Vzteklina 1500 korun (tři dávky)
Záškrt 250 korun
Žloutenka typu A 2200 korun (2 dávky)