Z lidského potu vyrobili pitnou vodu, jde o součást kampaně UNICEF

Ve Švédsku vyrobili stroj, který dokáže z propoceného oblečení vysát pot a přeměnit jej v pitnou vodu. Jedinečný přístroj má podpořit aktuální kampaň UNICEF v severské zemi.

Přístroj funguje na jednoduchém principu destilace. Z propoceného oblečení vysaje ohřevem pot. Vzniklé páry pak putují do speciální membrány, která propustí pouze molekuly vody. „Něco podobného mají na Mezinárodní vesmírné stanici pro zpracování moči. Náš přístroj je ale bezpochyby daleko levnější,“ řekl tvůrce přístroje Andreas Hammar, který je ve Švédsku známý jako popularizátor vědy v televizním pořadu Mekatronik.

„Množství vody, které získáte z jednoho trička, se liší v závislosti na tom, jak moc bylo zpocené. Ale obvykle získáme 10 mililitrů vody,“ dodal. Výsledná kapalina je ale prý čistší než voda, která teče z kohoutku.

Komerční využívání unikátního stroje na výrobu vody ale není v plánu. „V reálu má přístroj své limity. Lidé se jednoduše nepotí tolik, jak by bylo potřeba,“ vysvětluje Mattias Ronge, jeden z organizátorů akce, kdy lidé v ulicích Gothenburgu pili vlastní pot.

Přístroj má podpořit aktuální kampaň charitativní organizace UNICEF, která upozorňuje na fakt, že 780 milionů lidí nemá přístup k pitné vodě.