Z mísy na talíř. NASA hledá nové způsoby recyklace

Zdroje jsou vzácné, a o to vzácnější budou, až lidstvo jednou bude dobývat daleký vesmír. Jak se však následující generace průzkumníků bude živit, když pozemský „lov a sběr“, ani zásobovací rakety nebudou k dispozici? NASA již nějakou dobu experimentuje se zahradničením ve stavu bez tíže, zájem inženýrů se však nyní obrátil zcela nečekaným směrem: na biologický materiál, který je doposud jen skladován ve speciálních kontejnerech a následně pálen svržením do atmosféry Země - na výkaly.

NASA nedávno schválila uvolnění 200 tisíc dolarů na financování až tříletého výzkumu na Clemsonově univerzitě v Jižní Karolíně, jehož výsledkem by měla být biologická metoda známá z jednoho z českých vtipů: „jak z h*vna udělat pomazánku“.

Projekt je součástí širšího grantového programu, který by měl „nakopnout“ vznik inovativních technologií a přístupů využitelných pro americký vesmírný program. Jako další zajímavý projekt, který obdržel rovněž 200 tisíc dolarů, lze zmínit třeba vývoj bakterie, která by postupně měnila atmosféru Marsu nebo použití perovskitu ke vzniku vysoce tepelně odolných a účinných solárních panelů.

Úspěšný „chuťový“ test ve vesmíru vypěstovaného salátu

„Dostupnost technologií vede k průzkumu. Proto jsou investice do vzniku takových technologií zásadní pro zajištění zvládnutí výzev, které nás čekají při cestě na Mars,“ vysvětlil Steve Jurczyk, jeden z administrátorů řízení technologických misí NASA.

Astronauti již nyní mají například k dispozici i vlastní kávovar na přípravu esspressa. Důraz na soběstačnost však začíná hrát čím dál významnější roli, a to nejen v rámci plánované mise Mars 2030, ale také v rámci stávajících misí na ISS, vezmeme-li v úvahu poslední problémy s lety zásobovacích lodí, ukončením letů raketoplánů nebo obyčejnému zpoždění letů. Úspěšným chuťovým testem navíc minulý měsíc prošel ve vesmíru vypěstovaný salát (na videu).

Biologická přeměna fekálií ve vesmíru není žádnou novinkou, astronauti již nyní pijí recyklovanou vodu, která dříve byla jejich močí.