Z varského učitele se stal pražský DJ. Bere dvojnásobek

V Karlovarském kraji je nejméně vysokoškoláků z celé republiky. Mnoho z nich i po skončení studií zůstává v univerzitních městech kvůli prestižnějšímu pracovnímu postavení a tučnější výplatě.

Někteří se do Karlových Varů vrátí, dlouho se v nich ovšem neohřejí. Do velkých měst odcházejí ekonomové, počítačoví specialisté i kvalifikovaní učitelé. Jedním z nich je i devětadvacetiletý Rostislav Kryl, který vyměnil učitelské ukazovátko za práci dýdžeje a recepčního v pražském hostelu. V hlavním městě bydlí už tři roky a bere dvojnásobně vyšší plat, než jaký mu nabízeli zaměstnavatelé v Karlových Varech.
„Vystudoval jsem pedagogickou fakultu v Plzni. Těsně před dokončením školy jsem na dva roky odjel do Spojených států. Během oněch dvou let se poněkud změnily moje preference, co se budoucího zaměstnání týče,“ vypráví původní profesí učitel, který má aprobaci na češtinu a angličtinu. Do sborovny ovšem kromě povinné praxe nezavítal.
Po vysoké škole se Kryl vrátil zpátky do Karlových Varů a ucházel se o jakékoli zaměstnání. Po několika týdnech mu nabídli práci recepčního, tu ale kvůli velmi nízkému platu odmítl. „Po třech měsících od návratu domů jsem se přestěhoval do Prahy. Tady mi na té samé pozici nabídli téměř dvakrát více peněz,“ říká mladík, který se zákazníky hostelu hovoří ve čtyřech jazycích.
Kryl má v současné době hned tři povolání a dělá to, co ho skutečně baví. Má dva poloviční úvazky, kdy kromě recepčního v hostelu pracuje ještě jako DJ v rádiu a v různých klubech. O tom, že se vrátí zpátky do Karlových Varů, v současné době vůbec neuvažuje. „Jedním z důvodů je právě má druhá profese, tedy dýdžej. V jiném městě, než je Praha, bych se jí pravděpodobně neuživil,“ říká.
Ačkoli teď mladý muž nepracuje na pozici, ke které je nutné vysokoškolské vzdělání, se svým životem je spokojený a o školství nechce ani slyšet. „Nehrnul jsem se do něj, protože v něm nejsou zrovna dobré peníze. Ať už je to v Karlových Varech nebo v Praze,“ dodává.