Za mřížemi obchází rysice Sedmička

Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou se připravuje na jaro. Kromě losů počítá s novými mláďaty.

Hluboká nad Vltavou Typická ouška s malými chocholkami mají dvě šelmy v zoologické zahradě Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Sameček a samička rysa ostrovida, jejíž adoptivní rodič je týdeník Sedmička, patří k velkým lákadlům tamější zahrady.

Nejsou však jediní. Ohrada zve i na další zvířata a akce. „Nemůžu opomenout naše víkendové akce, například Velikonoční víkend. Jinak v současné době dokončujeme výběh pro losy a chceme ještě na jaře jednoho přivézt. Máme už domluvené zvíře. To je asi naše největší akce,“ zve zájemce mezi pavilony Roman Kössl z oddělení vzdělávání.

Kromě toho také neustále roste nová stavba uprostřed zahrady. „Je to krásně vidět z cesty okolo rybníka. Dokončovat ji budeme začátkem příštího roku,“ říká Kössl.

Mláďata už do měsíce

V novém velkém výběhu najdou domov medvědi, tygři sibiřští či kamzíci. „Nemůžeme ale opomenout, že nyní začíná doba páření. Takže se začnou zvířata pomalu rozmnožovat, v současné době je ideální stav na rozmnožování pro kočky divoké. Mláďata by tedy mohla být v dubnu. Kromě koček divokých se to hodně projevuje u sov, které jsou už v toku,“ poznamenává pracovník zoologické zahrady.

Ačkoli Ohradu čekají změny, rysice Sedmička je v Hluboké nad Vltavou stálicí. „Rys se vyskytuje ve volné přírodě. Ale na rozdíl od těch šumavských rysů, naši dva rysi jsou ze Slovenska, takže karpatská populace,“ popisuje zoolog Ivan Kubát cestu, jak se rys dostal do hlubocké zoo. Lidé se ale bát nemusejí, rys ostrovid je velice plaché zvíře a před lidmi raději uteče. Podle Kubáta je dokonce lidé potkávají více, než si myslí. Protože rysi se neukazují.

„Rys je naše největší kočkovitá šelma. Patnácti- až šestnáctileté zvíře je už staré. Naše zvířata jsou ještě mladá, takže je šance, že by se mohli rozmnožit. Samičce budou tři roky,“ říká zoolog.

Rys je základ

Rys ostrovid patří mezi téměř ohrožené druhy. Bernská konvence zakazuje rysa v přírodě střílet. Škody, které rysi způsobují myslivcům, kompenzuje stát. „Existuje celoevropský program, kde jeden člověk koordinuje chov všech rysů, tak jsme dostali návrh na výměnu samičky s jinou samicí. V daném programu bychom tak dostali tu samičku, která by se více hodila k našemu samci. Samozřejmě rys je zvíře, které u nás nadále chceme mít. Jsme zoologická zahrada, která se specializuje na naši evropskou faunu, kde je rys základ,“ podotýká Kubát.

I když v dnešní době řada movitých lidí ráda chová exotické zvíře přímo doma, rys určitě není pro podobné choutky dobrou volbou.

„Ochočit se dají všechna zvířata. Ale není to rozumné, od toho jsou tu domácí zvířata, která jsou na to zvyklá. Rys je přeci jen divoké zvíře a má své potřeby, takže mít ho jako domácího miláčka prostě není vhodné,“ varuje pracovník zoologické zahrady.

ZOO OHRADA

• Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou má v březnu otevřeno od 8.30 do 17.00.
• V dubnu a květnu se otevírací doba prodlužuje a trvá od 8.30 do 18.00.
• Vstupné pro dospělého činí 90 korun, studenti a důchodci zaplatí 60 korun, děti do patnácti let pak 50 korun.