Za nedělním obědem na Kokořín | E15.cz

Za nedělním obědem na Kokořín

penzion Kokořín
penzion Kokořín
• 
ZDROJ: penzion Kokorin

Libor Budinský

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn

Může existovat podnik, kam se chodí jen na nedělní oběd? Podle běžných ekonomických zákonů je něco podobného nemyslitelné, protože podobný podnik by okamžitě zkrachoval. A přesto jedna taková restaurace existuje. Dokonce v romantickém Kokoříně, třicet kilometrů daleko od hranice metropole. Ale to zas není žádná velká vzdálenost, takže se Pražané pomalu učí jezdit na vyhlášené gurmánské nedělní obědy do přírody.

Romantika u krbu

A jak je možné, že podnik nezkrachuje? Fígl je jednoduchý, restaurace totiž vaří i v jiné dny. Je součástí malého penzionu, který má sice jen osm pokojů, ale nabízí značně pohodovou „zašívárnu“ v krásném prostředí Kokořínska, která je obohacená celou řadou romantických služeb: od krásného krbu, bazénu v idylické zahradě, privátní sauny a dalších zajímavých služeb. A také v kuchyni, která slouží během týdne pouze hostům, dělají divy. Takže si tu můžete číst u krbu, slunit se, odpočívat, lenošit a užívat si stále vzácnějšího soukromí.

Rybník ze středověku

Jen v neděli na oběd je restaurace tradičně otevřená hostům z ulice. A to je velká sláva. Návštěvníci se mohou těšit na štiky či sumce z nedalekého rybníka, který zde stojí od 12. století (třeba na takové speciality, jakými je salát z nakládaných karasů nebo málo viděná filátka z okouna), na skvělé biohovězí (jedná se o speciální skotské plemeno vyšlechtěné v 15. století pro královský dvůr) či na vyhlášenou zvěřinu z nedalekého Hostína u Mělníka.

Kuchař každou neděli navaří několik nových specialit, které hned tak někde nenajdete. Ne náhodou pocházejí některé recepty ze slavné kuchyně Grandhotelu Šroubek, který za první republiky představoval jeden z vrcholů české gastronomie a jeho sbírka více než tisíce receptů (dokonce vyšla knižně) je jedním z nejvýznamnějších děl české „gurmánské“ prvorepublikové literatury.

Hovězí pro královnu

Samozřejmostí jsou sezonní produkty. Zima patří zvěřině, vyhlášená je především paštika z divočáka, jaro zase chřestu, ale ať přijedete kdykoli, vždy tu najdete tradiční českou kuchyni s důrazem na poctivé a domácí suroviny. A to se odráží ve všech jídlech, které v neděli osobně servíruje majitel restaurace a penzionu.

Při naší návštěvě jsme nejprve ochutnali pralinku z bažantích prsíček plněnou šafránovou hruškou, která byla sice zajímavě pojatým předkrmem, ale ještě by potřebovala chuťově trochu dotáhnout. Naopak guláš z hovězího Gallowey podávaný se zauzenou paprikou byl úchvatný, křehké maso mělo plnou chuť a bylo mimořádně šťavnaté. Stejně tak potěšil i výtečný čerstvý candát s hostínským křenem a smetanovým arborio rizotem, kde dominovala svěží chuť lahodného rybího masa.

Óda na německé ryzlinky

Hlavním favoritem (nejen u nás, ale i u ostatních stolů) byla špičková kachna se snovou mandlovou nádivkou, červeným cibulovým zelím a jablečnými blbouny, což jsou velké kulaté kynuté knedlíky plněné jablky. Tohle jídlo mělo všechno, co od domácí kuchyně čekáte – šmrnc, nápad, perfektní suroviny i babičkovskou dokonalost.

Čtěte také:

Lekce jednoduchosti ve Vino di Vino

Lekce české moderny v Mlýnci

Pojďte s námi za pohádkou: nejzajímavější místa natáčení

Potěšila také zajímavá nabídka vín, v nichž najdete malé šarže povedených vín od malých mělnických vinařů či vyhlášené německé ryzlinky, na jejichž dovoz se majitelé penzionu už několik let specializují. Stačí jednou ochutnat a kokořínský oběd se vám protáhne až do večera. A chudák ten, komu zůstal černý Petr a musí řídit na cestě zpátky (a tím pádem zůstane u sodovky).

Z nabídky:

Hovězí guláš Gallowey se zauzenou paprikou 169 korun, pečená kachna s mandlovou nádivkou a jablečným blbounem 259 korun, čerstvý candát z grilu se zeleným hostínským chřestem 299 korun, řízečky z kuřecích stehen marinované v bílém víně a smažené ve strouhance s parmezánem 189 korun

Autor je publicista

Autor: Libor Budinský

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.