Za nedělním obědem na Kokořín

penzion Kokořín

penzion Kokořín Zdroj: penzion Kokorin

Může existovat podnik, kam se chodí jen na nedělní oběd? Podle běžných ekonomických zákonů je něco podobného nemyslitelné, protože podobný podnik by okamžitě zkrachoval. A přesto jedna taková restaurace existuje. Dokonce v romantickém Kokoříně, třicet kilometrů daleko od hranice metropole. Ale to zas není žádná velká vzdálenost, takže se Pražané pomalu učí jezdit na vyhlášené gurmánské nedělní obědy do přírody.

Romantika u krbu

A jak je možné, že podnik nezkrachuje? Fígl je jednoduchý, restaurace totiž vaří i v jiné dny. Je součástí malého penzionu, který má sice jen osm pokojů, ale nabízí značně pohodovou „zašívárnu“ v krásném prostředí Kokořínska, která je obohacená celou řadou romantických služeb: od krásného krbu, bazénu v idylické zahradě, privátní sauny a dalších zajímavých služeb. A také v kuchyni, která slouží během týdne pouze hostům, dělají divy. Takže si tu můžete číst u krbu, slunit se, odpočívat, lenošit a užívat si stále vzácnějšího soukromí.

Rybník ze středověku

Jen v neděli na oběd je restaurace tradičně otevřená hostům z ulice. A to je velká sláva. Návštěvníci se mohou těšit na štiky či sumce z nedalekého rybníka, který zde stojí od 12. století (třeba na takové speciality, jakými je salát z nakládaných karasů nebo málo viděná filátka z okouna), na skvělé biohovězí (jedná se o speciální skotské plemeno vyšlechtěné v 15. století pro královský dvůr) či na vyhlášenou zvěřinu z nedalekého Hostína u Mělníka.

Kuchař každou neděli navaří několik nových specialit, které hned tak někde nenajdete. Ne náhodou pocházejí některé recepty ze slavné kuchyně Grandhotelu Šroubek, který za první republiky představoval jeden z vrcholů české gastronomie a jeho sbírka více než tisíce receptů (dokonce vyšla knižně) je jedním z nejvýznamnějších děl české „gurmánské“ prvorepublikové literatury.

Hovězí pro královnu

Samozřejmostí jsou sezonní produkty. Zima patří zvěřině, vyhlášená je především paštika z divočáka, jaro zase chřestu, ale ať přijedete kdykoli, vždy tu najdete tradiční českou kuchyni s důrazem na poctivé a domácí suroviny. A to se odráží ve všech jídlech, které v neděli osobně servíruje majitel restaurace a penzionu.

Při naší návštěvě jsme nejprve ochutnali pralinku z bažantích prsíček plněnou šafránovou hruškou, která byla sice zajímavě pojatým předkrmem, ale ještě by potřebovala chuťově trochu dotáhnout. Naopak guláš z hovězího Gallowey podávaný se zauzenou paprikou byl úchvatný, křehké maso mělo plnou chuť a bylo mimořádně šťavnaté. Stejně tak potěšil i výtečný čerstvý candát s hostínským křenem a smetanovým arborio rizotem, kde dominovala svěží chuť lahodného rybího masa.

Óda na německé ryzlinky

Hlavním favoritem (nejen u nás, ale i u ostatních stolů) byla špičková kachna se snovou mandlovou nádivkou, červeným cibulovým zelím a jablečnými blbouny, což jsou velké kulaté kynuté knedlíky plněné jablky. Tohle jídlo mělo všechno, co od domácí kuchyně čekáte – šmrnc, nápad, perfektní suroviny i babičkovskou dokonalost.

Čtěte také:

Lekce jednoduchosti ve Vino di Vino

Lekce české moderny v Mlýnci

Pojďte s námi za pohádkou: nejzajímavější místa natáčení

Potěšila také zajímavá nabídka vín, v nichž najdete malé šarže povedených vín od malých mělnických vinařů či vyhlášené německé ryzlinky, na jejichž dovoz se majitelé penzionu už několik let specializují. Stačí jednou ochutnat a kokořínský oběd se vám protáhne až do večera. A chudák ten, komu zůstal černý Petr a musí řídit na cestě zpátky (a tím pádem zůstane u sodovky).

Z nabídky:

Hovězí guláš Gallowey se zauzenou paprikou 169 korun, pečená kachna s mandlovou nádivkou a jablečným blbounem 259 korun, čerstvý candát z grilu se zeleným hostínským chřestem 299 korun, řízečky z kuřecích stehen marinované v bílém víně a smažené ve strouhance s parmezánem 189 korun

Autor je publicista