Za práci o spermatu sbírá ocenění

Bádání maturantky z Hranicka pomůže kriminalistům při práci.

Za objev, který zrychlí vyhledávání spermií ve výtěru ženy a pomůže kriminalistům rychleji usvědčit pachatele znásilnění, získala maturantka hranického gymnázia Olga Rýparová cenu Učené společnosti.
„Naše studentka se dva roky zabývala ve spolupráci s olomouckou univerzitou analýzou mužského spermatu. Za práci dostala cenu Jaroslava Heyrovského, cenu Talent Olomouckého kraje 2008 a teď i cenu Učené společnosti,“ informoval o úspěchu ředitel hranického gymnázia Radovan Langer. S prací se studentka už prezentovala na vědeckých konferencích a míří s ní i na mezinárodní kongres a na sjezd polských chemických společností. „Dokonce má posudek, že její práce je na doktorandské úrovni,“ dodal ředitel. Součástí cen byla i peněžní odměna, od Učené společnosti to bylo deset tisíc korun. „Víc si ale vážím toho ocenění, je to pro mě velká pocta,“ uvedla Olga Rýparová. Po prázdninách bude studovat biochemii. „Doufám, že se dostanu do laboratoře. Chtěla bych dál bádat,“ nastiňuje své plány. V létě jede na mezinárodní biochemický kongres FEBS. „Budu zde svou práci prezentovat v angličtině, zdokonalím se, poznám další lidi s podobnými zájmy, inspiruji se, získám nové kontakty,“ sdělila dívka.

Sperma nabízeli spolužáci Objev Olgy Rýparové urychlil oddělování spermií. Dva roky bádala, teď dostává ocenění. Dva roky jezdila studentka hranického gymnázia Olga Rýparová do univerzitní laboratoře. Teď dostává jedno ocenění za druhým, jezdí po konferencích a pokračuje ve svém bádání s mužským spermatem. Před sebou má účast na mezinárodním kongresu FEBS, kde z každé účastnické země vybrali vědci dva studenty. Olga je jeden z nich. „Měla jsem štěstí,“ říká cílevědomá a vytrvalá dívka ke svým úspěchům. Jak jste se ke zkoumání spermatu dostala? Na internetu jsem našla program Badatel, který vyhlašovala Univerzita Palackého v Olomouci. Zareagovala jsem a začala moje spolupráce s lektorem Janem Petrem. Směr bádání ovlivnil kriminalista. Říkal, že z výtěrů znásilněných žen je těžké získat sperma, a usvědčit násilníka. Používané metody jsou pomalé. Trvá několik hodin, než jsou testy hotové. A někdy může jít i o život. Chtěli jsme najít rychlejší postup a našli jsme ho.

V čem je tajemství objevu? Použili jsme kapilární elektroforézu, což je přístroj na oddělování látek a bílkovin. Na oddělení spermatu to dosud nikdo nepoužil. Zatím naše metoda ale nemůže jít do praxe. Cesta z laboratoře do praxe je složitá a také se hodně hledí na peníze. Měla jsem štěstí, že se nám podařilo něco objevit a mohla jsem sepsat práci, která je v něčem nová.

Kde jste brala sperma? Spolužáci se z legrace nabízeli, sperma jsme ale měli od dobrovolných dárců z Fakultní nemocnice v Olomouci.

Kdo je váš vzor? Na table mám motto: ‚Pane Heyrovský, chtěla bych být jako Vy.‘ Takže vzorem je pro mě Jaroslav Heyrovský, ale také můj lektor Jan Petr.

Takže o vás ještě uslyšíme? Bojím se, že to štěstí jsem si vybrala teď. Doufám ale, že ještě nejsem na vrcholu mrakodrapu. Chtěla bych dál bádat, být vědcem, přijít na něco, co pomůže lidem, ale chtěla bych z toho mít i osobní prospěch jako cestování a peníze.