Za rok do Šanghaje na slavnosti architektury

„Lepší město, lepší život“ – motto blížící se světové výstavy EXPO 2010 přímo vybízí k tomu, aby se stala svátkem architektury. Do čínské Šanghaje, kde se bude konat od 1. května do 31. října příštího roku, se podle očekávání sjede na 70 milionů návštěvníků, své expozice tam bude mít více než 200 zemí a organizací, poprvé se souborně představí i Evropská unie.

Jestliže ty nejsmělejší a nejvýstřednější vize architektům v běžné tvorbě pro každodenní život většinou „neprocházejí“, při této příležitosti jsou efemérní snové výtvory naopak navýsost žádané. EXPO jakožto pravidelná přehlídka nejnovějších vymožeností v široce pojaté kultuře, vědě a technickém myšlení národů nabízí příležitost předvést všechny novinky a nápady v nebanálním architektonickém rámci. Pavilony a další stavby vznikající pro tento účel bývají často příkladem skutečně novátorského, odvážného stavebnictví. A sem tam se objeví i takové objekty, které s realitou nemají už vůbec nic společného.

Zde je několik z nich, zatím stále v projekční fázi.

#####Kýče, nebo perličky?

Macao, zvláštní správní oblast lidové Číny, bude v Šanghaji reprezentovat obří pavilon ve tvaru králíka. Autorstvím tohoto nezvyklého nápadu se může pochlubit projekční kancelář Carlos Merreiros Architects sídlící právě v Macau. Fasádu pavilonu nahradí dvojitá skleněná membrána, do níž budou zakomponovány fluorescenční obrazovky; králíkovu hlavu, velké uši a ocas znázorní červené pohyblivé balonky. Celá stavba bude provedena z recyklovaného materiálu, vybavena bude solárními kolektory a nádržemi na dešťovou vodu. Proč zrovna králík? Autoři se nechali inspirovat tvarem tradičního čínského lampionu, populárního na jihu země. Podle čínské legendy pocházejí tato zvířata z Měsíce, králík je také jedním z dvanácti živočichů tvořících čínský kalendář. Jiná legenda praví, že je strážcem Nan Tianmen neboli brány do poZa hádkové říše (brána skutečně existuje, je na úpatí posvátné hory Tchaj-šan). Pavilon Macaa má tedy nabídnout únik z reality, a tak se budou návštěvníci procházet po spirálovité rampě, která je zavede až na střechu, kde pro ně bude připraveno promítání filmu o tomto regionu, a na památku každý dostane „králičí“ lampion.

#####Buďte šťastní

Kdo by nechtěl žít v ideálním světě? Vytvořit ideální město se však zatím žádnému architektovi nepodařilo. V duchu motta „Lepší město, lepší život“ se alespoň po dobu trvání výstavy otevře zájemcům v holandském pavilonu vysněné šťastné místečko ve Šťastné ulici z autorské dílny architekta a výtvarníka Johna Kormelinga.

„Happy Street“ bude jedna 450 metrů dlouhá ulice v podobě osmičky, v níž má být na různých úrovních rozmístěno 17 domků s tematickými výstavami – květinový dům, dům v podobě hodin nebo kačeny. V normálním městě cosi nemyslitelného, tady obyčejná věc. Domy nestojí v řadě, ulička se vine a klikatí jako horská dráha a souseda můžete mít třeba na střeše. Kormeling chce ukázat, že budování lepšího života a zdokonalování jeho standardu začíná ve vlastní ulici. Chceme-li toho docílit, musíme překonat vžité stereotypy a popustit uzdu fantazii. Šťastná ulice zároveň naznačuje, že s územním plánováním si lze dobře poradit i v natolik hustě zalidněné zemi, jako je Nizozemsko.

#####Pes ve velkoměstě

Co bude dělat osmdesátimetrový žlutý pes v centru Šanghaje? „Bob, the lost dog“, projekt francouzského výtvarníka Ricarda Aureleho a architekta Francoise Scaliho, bude sídlem muzea zmizelých civilizací. Umělce prý inspiroval přítel vyprávěním o plakátu, který zahlédl v New Yorku. Na fotce byl zaběhlý bulteriér, kterého majitel prosí, aby se mu ozval. Aureleho tak napadlo, že pes skvěle symbolizuje tuláctví a opuštěnost. Muzeum v jeho pojetí shromáždí předměty, které vytvořily dávné civilizace, připomene vymřelé živočišné druhy a zaniklá města. Stěny stavby, která má vzniknout na břehu řeky Jang´ce, budou vymodelovány z transparentní syntetické pryskyřice. Pes tedy bude lehce žlutě světélkovat a osvětlí kus nábřeží. Expozice budou rozmístěny na osmi podlažích a restaurace bude v psí hubě. Lákavé, že?

#####Česko se hlásí k hokeji

V rušné části výstaviště, na velmi atraktivním místě si pronajme pavilon Česká republika, která na rozdíl od předchozích světových výstav hodlá v Číně položit daleko významnější důraz na svoji ekonomickou propagaci a marketing. Pavilon, zatím jen nic neříkající kostka, kterou vybudovali pořadatelé, teprve čeká, až jí čeští autoři vdechnou život. Expozice ČR na rozloze 2000 metrů čtverečních se ponese pod heslem „Plody civilizace“ a měla by přiblížit využití nových technologií a obnovitelných zdrojů energie, znázornit novátorská dopravní řešení, stejně jako touhu člověka po soukromí. Návštěvník se ocitne ve fiktivním městě, kde se může cítit příjemně a kde ho nic neohrožuje, ve městě, kde se tvoří, kouzlí, vyrábí, cestuje, pozoruje, poslouchá a kde se každý může aktivně zapojit. Fasádu pavilonu ozdobí plastická „mapa“, na čelní stranu totiž autoři otisknou jeden z celosvětově nejobdivovanějších urbanistických celků – pražské Staré Město. Celá struktura je sestavena z malých jednotek zhotovených z gumových puků. Puk je nakonec jeden z našich trvale úspěšných vývozních artiklů a symbol hokeje coby národního sportu. Autorka ideové koncepce Lenka Lindaurová přilákala tým převážně mladých, avšak často již mezinárodně uznávaných tvůrců, s nimiž představí nosná civilizační témata, akcent přitom položí na poutavou až magickou formu, která má diváka překvapit a emocionálně vtáhnout. „Mé největší přání je, aby se o Šanghaji hovořilo tak dlouho a v takových superlativech, jako se dnes vzpomíná na světovou výstavu v Bruselu,“ říká generální komisař účasti ČR Pavel Antonín Stehlík.

*

#####EXPO 2010

Česká republika převzala na počátku května jako vůbec první země, která se zúčastní světové výstavy EXPO 2010, svůj výstavní pavilon. Češi jsou mezi první dvacítkou zemí, které využijí nabídky pořadatelů vybudovat také virtuální pavilon na internetu. Expo 2010, které začne 1. května 2010, má být historicky největší světovou výstavou. Dominovat mu bude pavilon pořadatelské země, který Čína buduje na rekordní ploše 60 tisíc metrů čtverečních. Celkové investice na světovou výstavu vyčíslují čínské zdroje na 30 miliard jüanů (88,5 miliardy korun), z nichž zhruba dvě třetiny jdou na výstavbu výstavních prostor a třetina je určena na provozní náklady. Organizátoři uvádějí, že vstup zdarma nebude pro nikoho. Ceny vstupenek na Expo 2010 budou od 90 do 900 jüanů (266 až 2660 korun). Očekává se, že Světová výstava přiláká 70 milionů návštěvníků a zisky z prodaných vstupenek by měly dosáhnout zhruba šesti miliard jüanů (17,7 miliardy korun).