Za žvýkačku na zemi pokuta

Vyplivnutí žvýkačky na chodník se brzy může prodražit. Zlínští radní navrhují za znečišťování ulic peněžní tresty.

Ulice Zlína by mohly připomínat ulice japonských měst. Alespoň čistotou chodníků. Zlínští radní totiž chtějí chodit po takových, kterými se chlubí Tokio či Jokohama: bez nepořádku. Pomoci má nová městská vyhláška o čistotě.

„Nejde jen o žvýkačky, ale i další prohřešky proti čistotě,“ upozorňuje mluvčí magistrátu Marie Masaříková. Hrozba pokut tak bude viset nad každým, kdo jakkoliv znečistí ulice. „Plivání, močení, zvracení, odhazování odpadků a zbytků jídla, to všechno musí z ulic zmizet,“ říká primátorka Irena Ondrová. Ředitel technických služeb František Kostelník snahu radních vítá. „Problémy nám dělají hlavně zašlapané žvýkačky, protože nejdou uklidit. Hrozba sankce snad donutí lidi přemýšlet,“ věří Kostelník.

Podobná vyhláška, jakou plánuje vedení města, platí od 1. června v Uherském Hradišti. „Množství nedopalků a žvýkaček už bylo neúnosné. To se musí změnit,“ uvedl starosta města Libor Karásek. Zlíňané zpřísnění dozoru nad čistotou ulic vítají. „V centru se povaluje hodně papírků a nedopalků, rozšlapaných žvýkaček. Musím se přiznat, že jsem sama kuřačka a občas nedopalek odhodím na zem. Kdybych za to ale dostala pokutu, asi si to příště rozmyslím,“ říká grafička Jana Slováčková. Co konkrétně bude ve vyhlášce uvedeno a jaké budou tresty, zatím není jisté. Teď se k ní vyjadřují jednotlivé odbory magistrátu, teprve potom ji bude schvalovat rada.

Obvyklou praxí v řadě měst je až tisícikorunová pokuta na místě a sankce až třicet tisíc ve správním řízení. Na dodržování vyhlášky dohlédnou strážníci. „Pomůže nám kamerový systém,“ uvedla mluvčí strážníků Šárka Škubalová.